Fruita, sinòmin de salut

 

Primera part 29/05/04

Segona part, 5/06/04

Tercera part 12/06/04

 

            Dolça, sucosa, refrescant, nutritiva, font de salut, fins i tot decorativa i tal vegada sensual . Més de 70 segles d’història contemplen els productes fruiters, ja que des dels nostres avantpassats , allà al Neolític; ja coneixien i s’alimentaven amb les fruites  i el productes de la terra. Fins als nostres dies, la fruita sempre ha estat present en totes les dietes arreu del Món.

            Innumerables són les narracions que donen bona fe d’aquest fet, des de la Bíblia a les bacanals romanes, on sempre la fruita ha ocupat un dels escalons més alts dins l’escala del menjar.

            I és que cap altre aliment ens aporta més beneficis, de manera directa, que la fruita . Les seves qualitats organolèptiques no es veuen minvades durant els processos de cocció a que les podem sotmetre, a diferència d’altres productes que en aquest processos veuen minvada la seva quantitat de nutrients , tals com vitamines, minerals, fibra, sucre. Les fruites en canvi, els mantenen i queden intactes per a poder ésser correctament assimilats per l’organisme. Així que tant crues com cuites les fruites són tant apetitoses con necessàries pel nostre correcte funcionament corporal.

            La composició de les fruites, on són abundants les sals minerals ( calci, sodi, potassi, fòsfor i ferro) , els hidrats de carboni i les vitamines, fa que siguin especialment valorades  pels experts en nutrició, i , en conseqüència, altament recomanables per a gaudir de bona salut.

            La fruita està composta principalment d’aigua, amb uns continguts que oscil·len entre el 80 i el 85%, però el record  el te sens dubte la síndria amb un 91%, seguida molt de prop per la fraula, la llimona, el pòncir i els melicotons.

            L’altre component més important, en quantitat, que ens aporten les fruites és el sucre : hidrats de carboni com la sacarosa, fructosa, glucosa i levulosa ; que ens aporten energia  i en forma de calories, que el nostre cos cremarà per a poder funcionar. Aquest component es troba dins la fruita en uns percentatges que abarquen de del 5 a 20 % , sempre en funció del tipus de fruita i des grau de maduració d’aquesta . Les que aporten més sucre són les plàtans, el raïm i les figues, però no hem d’oblidar les nectarines o les cireres que pel que fa a sucre la seva proporció és semplant a les altres abans citades. Però els reis dels sucre són els nispros amb uns continguts de sucre que superen el 23%.

            La resta de components de les fruites, i no menys importants, són les vitamines A ( albercocs, caqui, meló i melicotó) , la vitamina C ( Kiwi, cítrics, fraules) Vitamina E ( gerds advocats, mango) i algunes del grup B ( Advocats i xirimoia). No podríem acabar de parlar de la fruita sense fer un petit repàs a la fibra, que si be no te un gran valor nutricional, sí que compleix una funció primordial, regula el trànsit intestinal, a la vegada que redueix la sacietat sense quasi  aportar calories . I pel que fa al greixos , si exceptuem als advocats, la seva presència a les fruites és mínima.

            Així que ja ho sabeu, consumiu fruita que és sinònim de salut. Fins la setmana que ve que seguirem amb les nostres amigues les fruites.

 

            Abans d’acabar dues curiositats del món de la fruita:

*Sabíeu que...les magranes eren el símbol de la fecunditat a l’antiga Grècia?.

*Sabíeu que ...el suc de poma mesclat amb el de raïm negre ajuda a combatre la congestió nasal?

*Sabíeu que...el suc de fruites s’ha de consumir tot d’una d’haver-se extret , i si l’hem de guardar l’hem de mantenir dins un recipient hermètic; sense deixar massa espai entre el suc i la tapadora, o sigui omplert al ras.

 

Adalt 

Fruita, sinònim de salut (II)

 

 

         Fa un parell d’anys, quan es parlava de les temporades de la fruita, es feia al·lusió al període immediatament posterior a la recol·lecció en el camp, moment en que es posava a la venda fins que acabava la seva època de maduració i producció.

            Avui en dia, però, les temporades s’han ampliat enormement, fins al punt de que algunes fruites ja es poden trobar durant tot l’any.

            Els nou mètodes de conservació , les importacions , els cultius dins hivernacles, fan que les fruites s’adaptin a les necessitats de mercat i no al revés que siguin els compradors els qui s’adapten a les temporades de fruita.

            Però no tot son avantatges, forçar els processos de maduració , tant per avançar-lo com per a arrelentir-lo, fa que la fruita perdi part de les seves qualitats organolèptiques, i les primeres que notam són una falta de sabor i olor molt important.

            Per això , malgrat tot i no sense ser massa  estrictes , és millor consumir la fruita ( també aplicable  a la verdura) de temporada.

 

            Així  al camp de les Illes balears Trobam :

 

Gener

Febrer

Març

Abril

Maig

Juny

Taronges

Peres

Pomes

Advocats

Kiwi

Mandarines

Codony

Pòncir

Magranes

Clementines

Taronges

Peres

Pomes

Advocats

Kiwi

Magranes

Pòncir

Clementines

Taronges

Peres

Pomes

Advocats

Plàtans

Kiwi

Pòncir

Advocats

Llimones

Taronges

Plàtans

Fraules

Meló

Pòncir

Advocats

Llimones

Taronges

Plàtans

Cireres

Fraules

Meló

Nispros

Melicotó

Albercocs

Cireres

Gerds

Fraules

Meló

Nispros

Llimones

Plàtans

Melicotó

Juliol

Agost

Setembre

Octubre

Novembre

Desembre

Albercocs

Cireres

Gerds

Figues

Peres

Meló

Síndria

Nectarines

Raïm

Melicotó

 

Cireres

Gerds

Figues

Meló Síndria

Nectarines

Peres

Melicotó

 

Ciceres

Caqui

Meló Síndria

Raïm

Nectarines

Peres

Melicotó

 

Advocats

Caqui

Kiwi

Pomes

Meló

Síndria

Raïm

Peres

Advocats

Magranes

Kiwi

Mandarines

Mango

Pomes

Codony

Taronges

Síndria

Raïm

 

Advocats

Taronges

Mandarines

Kiwi

Pomes

Peres

Codony

Mango

Pòncir

 

           

                       

 

 

 

Unes curiositats sobre el món de la fruita

.

*Sabíeu que ...i ha més tres mil varietats diferents de melicotó?

*Sabíeu que.. la poma és la fruita que més propietats curatives te?

*Sabíeu que...els advocats és la fruita qu més fama d’afrodisíaca ha tingut al llarg de la història?

*Existeix una fruita tropical anomenada Fruita de Jack ( artocarpus heterophyllus ) originari de la Índia  que pot arribar a pesar 40 kg i mesurar més d’un metre de llargària. És junt a la carabassa la fruita més gran del mon

*Sabíeu que... el nom del taronger  prové del Àrab i vol dir poma d’or?

 

Així que ja ho sabeu la fruita és font de salut, bon profit i fins la setmana que ve que tindreu unes saboroses receptes amb fruites.

 

 

No oblideu visitar www.cuinant.com i enviar les vostes suggerències o receptes a palemdecuina@hotmail.com o webmaster@cuinant.com

 

    Adalt     

 

FRUITA. RECEPTES.

 

Per a acabar aquesta petita sèrie de artcles dedicats a les fruites , res millor que un bon seguit de receptes bones, fàcil i nutritives realitzades amb fruites crues, cuites, triturades o gelades, bon profit :

 

Broquetes  de fruita amb cervessa.

            Ingredients per a 4 persones: 2 pomes , 2 peres , 2 plàtans ,1/2 litre de cervesa. ,llevat de pa 20 gr , sucre i canyella , farina. ,oli de girasol , 4 broquetes de fusta per persona

Elaboració:  Pelar i tallar les fruites en trossos grossos i deixar en remull dins la cervesa uns 30 minuts.
Colar i afegir-hi a la meitat de la cervesa , el llevat i la farina fins a aconseguir una crema untuosa, dins la que passarem les fruites, per després escórrer un poc i  punxar a les broquetes de fusta . Fregir dins oli ben calent.
Un cop fredes passar-les per sucre i canyella i servir.

Crema freda d'advocats:
            Ingredients:  2 kg d'avocats- 3 litres de brou d'au-1/2 litre de nata, sal, pebre bo blanc .

            Elaboració : Pelar els advocats i triturar amb la meitat del brou, ja fred . Rectificar de sal i de densitat amb més brou. Un cop tinguem la densitat de crema desitjada, afegir-hi la nata freda  i servir.


Crema de meló amb menta fresca.

Ingredients:  3 melons ( aprox 2-3 kg de pes total) - 2 litres de brou d'au- 1 litre de nata- 2 iogourts naturals- menta fresca picada- sal i pebre bo blanc

            Elaboració : igual que la crema anterior , afegint-hi els iogourts i la menta picada al final.

Amanida d’anous, taronges i dàtils

Ingredients: 1 lletuga tallada en Juliana , 100 gr de dàtils. , oli d’oliva. , suc de llimona.
raspadura de pell de llimona ,1 cullerada de canyella. , 3 taronges pelades al natural.
100 grs d’anous picades. Sal.

Elaboració: Picar els dàtils ( sense pinyol). Mesclar el suc de llimona, l’oli, la canyella, la sal i homogeneitzar tota la mescla. Repartir la juliana de lletuga als plats, decorar amb la taonja i els dàtils picats juntament amb les anous. Regar amb la salsa tot just abans de servir.

Sorbet de Clementines

Ingredients per a 10 persones. 1 litre de suc de clementines ,500 grs d'aigua ,500grs de sucre 1/4 de copa de cointeau.

Elaboració: Posar a bollir uns minuts el sucre i l'aigua, i en calent afegir-hi el suc de fruites.  Deixar refredar i posar dins la geladora juntament amb el licor.

 

No oblideu visitar www.cuinant.com i enviar les vostes suggerències o receptes a palemdecuina@hotmail.com o webmaster@cuinant.com

 

         Adalt

 


 

novetats.htm presentacio.html receptari.html institut.htm setmanari.htm videos.htm visitasoller.html colaboracions.htm historia.html cuines.htm es sac.htm cuina a domicili.htm va-de-vins.htm links.html