Mel, el regal de les abelles (I)

Articles publicats en el Sóller dia 21 i 28 d'octubre 2006

 

 Tothom coneix la mel , l’ha usada i en coneix el seu sabor , però avui descobrirem més secrets d’aquest dolç menjar.

 

La mel, com a endolcidor, ja era usada des de temps immemorials: egipcis, grecs o romans , ja la valoraven i l’usaven per exemple per a fer l’hidromel o per afegir al vi. ; de fet el comerç de mel era un dels més importants a tot el mediterrani. Fins hi tot existeixen pintures rupestres que ens mostren com els prehistòrics ja coneixen la mel.

El tipus de mel varia en funció dels diferents tipus de flors  d’on recullen les abelles el pol·len ; així segons l’origen vegetal  trobam : mel monofloral, on predomina el nèctar d’una sola espècie (romaní, taronger o altres) ; mel mutifloral , on intervenen més d’una espècies de flors; i mel de muntanya, vall o desert , segons l’ubicació de les flors .

També podem trobar mel de melada o de bosc , que es la produïda per les abelles a partir de les secrecions dolces del  insectes xucladors de sàvia

Dins la cuina la mel s’usa principalment a la rebosteria,  com a acompanyament de torrades o brioches o bé com a additiu per a begudes  com el te. Però la seva importància, apart de la que afecta al paladar, va més enllà, per exemple l’ús de la mel en el procés d’elaboració del pa, fa que aquest tardi més a assecar-se gràcies a la propietat higroscòpica de la mel  (absorbeix humitat de l’aire). La mel també conté enzims que ajuden a la digestió , així com vitamines, antioxidants i alguns minerals .

Com usar, conservar i gaudir de la mel.

·        No és recomanable que a l’hora d’encalentir la mel per a usar-la, aquesta  sobrepassi els 60ºC, ja que a partir d’aquesta temperatura comença a perdre  les seves propietats beneficioses. Per això l’operació de fondre la mel sempre la farem al banys Maria i mai sobre el foc directe ni dins el microones.

·        La mel te propietats antimicrobianes i antisèptiques, per això va molt be per a processos infecciosos a la boca o a la gola.

·        La mel és un excel·lent conservant natural, ja durant els transport de carn o peix a l’antiguitat aquests productes eren untats amb mel per a perllongar la seva durabilitat.

·        Gràcies al seu gran contingut en sucres i baix en aigua,  la mel te una conservació molt llarga. Però hem de seguir aquests petits consells:

o       No sotmetre-la a grans canvis de temperatura.

o       Protegir-la dels raigs del sol o de fonts d’olor intents.

o       Mantenir els recipients de mel ben nets i tapats.

o       Si l’usem per a cuinats , l’afegirem al final de la cocció.

Curiositats en el món de la  mel.

·        No tota la mel és comestible, existeixen flors que per a les abelles no són tòxiques però per a nosaltres si , per exemple la mel de rododendre ((Rhododendron sp.)

·        Els trasllats dels cossos humans fins al llocs d’enterrament, a l’antiguitat, es fèiem submergint el difunt dins la mel. D’aquesta forma fou traslladat Alexandre Magne des de  Babilònia a Alexandria l’any 323 AC

·        Els components més usuals de la mel son:  Aigua 14-22%, fructosa 28-44%, glucosa 22-44%, maltosa 2-16% , sacarosa 0,2-7% , proteïnes 2%, vitamines i minerals 1%

La setmana que ve us oferiré una recepta amb aquest saborós dolç. Bona setmana

 

Podeu enviar les vostres preguntes, dubtes o suggeriments a parlemdecuina@hotmail.com o bé visitar la web d’aquesta secció a www.cuinant.com

 

 


Mel, el regal de les abelles ( i II)

 

Per a la jornada d’avui us proposo un plat d’aquells que s’han de fer a poc foc i tira a tira per a aconseguir que tots els ingredients quedin ben confitats entre ells i que us pogueu llepar els dits.  A més avui li donarem al cuinat un toc dolç amb un poc de mel de Sóller, que es rica en antioxidants i posseeix  vitamines B, C, D i E

                                                      

OFEGAT DOLÇ DE BOU AMB MEL DE SÓLLER I CANYELLA

 

Ingredients:

400grs de carn de bou per estofat

Una ceba

Un litre d’aigua i un tassó de vi negre

150 grs de pastanagues i 100 grs de faves tendres.

Una fulla de llorer i un poc de moraduix

150 grs de xampinyons.

All, panses i pinyons.

Dues cullerades de mel de Sóller ( +/- 50 grs)

Sal, pebre i un poc de canyella.

Un poc de saïm de porc.

 

Elaboració.  Tallau la carn a trossos iguals i l’assonau. Sofregiu-la amb el saïm. Afegiu-hi la ceba picada,  amb l’all, el llorer , el moraduix i les pastanagues a trossos. Deixau coure fins que la ceba hagi evaporat tota l’aigua.

Afegiu-hi les panses i pinyons i el vi negre i deixau  coure l’elaboració  un poc a foc fluix , fins que s’evapori part del vi.

Seguidament afegiu-hi l’aigua calenta i ho feis coure fins que la carn sigui cuita, afegiu-hi els bolets i les faves. Un cop cuita la verdura, afegir-hi la mel fosa amb unes gotes de vinagre. Rectifiqueu de sabor amb les espècies i si la carn és cuita ja podeu servi-ho.

 

Com a guarnició proposo unes patates bullides tallades  a cantons i afegides a darrera hora.

 

El consell : Serviu el plat espolvoretjat amb un poc de canyella, aconseguireu un toc distintiu

 

Curiositats del món de la mel.

 

 

Bon profit i  fins la setmana que ve.

Si teniu dubtes o suggeriments les podeu adreçar a parlemdecuina@hotmail.com


 

INFO & CONTACT  Mallorquí   Castellano   English

   parlemdecuina@hotmail.com   /  webmaster@cuinant.com 

Revisat el: 02-dic-2006 12:05:29. ( www.cuinant.com] Copyright © 2004/06