Fires gastronòmiques a Mallorca

Una forma “gustosa” de conèixer ca nostra.

 

Al llarg de l’any, i per tota l’illa, no hi ha poble que  no organitzi una fira o mostra gastronòmica; un costum que a anat cobrant força en els darrers anys fent-se, tots ells, cada cop més nombrosos pel que fa a participació i ja no sols d’habitants del mateix poble sinó que s’han convertit en actes populars a nivell de tota l’illa congregant milers de persones a degustacions, mostres o concursos, sempre al voltant d’un mateix producte.

 

Començarem el repàs  d’aquest actes a partir del mes que hem acabat, per ser tardor una de les estacions més prolífiques en aquest tipus d’esdeveniments, ja sigui pel temps d’aquests mesos que sol acompanyar les fires sense massa fred ni massa calor, o per què és la tardor on conflueixen les èpoques de consum dels més importants productes de la nostra gastronomia: llampuga, bolets o verema; entre d’altres.

 

Fires gastronòmiques de Tardor

 

·        Fires de Llucmajor ( 4 fires entre setembre i octubre) . Agricultura ecològica i mostres d’animals. ( Destacar que enguany a estat la 460ª edició de les fires de Llucmajor, 1546-2006)

·        Fira Ambiental i Agroalimentària  ( primera setmana d’octubre al Monestir de Lluc). Productes derivats del cultiu a la serra. I trobada d’ONG’s, empreses i institucions públiques.

·        Fira del gerret i l'oli 2009Fira Dolça d’Esporles primeres setmanes d’octubre . Rebosteria, productes típics i concursos.

·        Fira del vi de Consell ( A finals d’octubre). Enologia, cates de vi  i cultiu de raïm. Productes típics i artesania..

·        Fira del Pebre bord de Felanitx. ( A finals d’octubre) . Homenatge a les tradicionals matances. Artesania local  i demostracions d’omplir sobrassades.

 

Fires gastronòmiques  d’Hivern

 

·        Fira de s’oliva. Caimari. ( Novembre) . Fira dedicada a la terra i els seus productes.

·        Fira de l’esclatasang i la muntanya. Mancor de la Vall .Fira dedicada als bolets. Degustacions i mostres gastronòmiques.

·        Fira de Matances de Montuïri . Fira dedicada a n’aquest ofici.

·        Fira de la mel i s’oli de Sóller. Exposicions, producció i degustació de plats elaborats amb aquest productes.

 

Fires gastronòmiques de Primavera

 

·        Fira Agrícola, jornades gastronòmiques , ramadera, artesana i industrial d’Andratx  ( Abril-Maig)

·        Fira d’es Caragol ( sant Jordi . Palma) Maig. Gastronomia al volants d’aquest animal.

·        Fira d’es Jai a Búger. Gastronomia i cultura sobre aquest preciat animal.

 

 

Fires gastronòmiques d’estiu.

·        Fira de Ses Herbes de Selva. Fira dedicada a n’aquest producte.

·        Fira des Melo. (Vilafranca de Bon any ) Agost/ setembre. Gastronomia. Exposicions i venda de melons. Artesania local

·        Mostra de la Llampuga de Cala Ratjada. Gastronomia de productes de la mar. (agost- setembre)

 

 

Esper que amb aquest petit recordatori no us perdeu cap fira gastronòmica. Bon profit i bona setmana. Si coneixeu més fires podeu enviar el vostre comentari a parlemdecuina@hotmail.com