LES ESPÈCIES i ELS CONDIMENTS

( Primera i segona part)

 

Un poc d’història sobre les espècies i els condiments . 

        Gran part de les espècies que empram , el seu ús i tota la cultura que envolta a la seva utilització, són  originàries d’orient. Cal remarcar també que han estat moltes les cultures d’arreu del Mon que han donat una gran importància dins la vida quotidiana a les espècies i els condiments en totes les cultures han tingut un valor molt important dins la vida quotidiana, fins tal punt que algunes espècies , tals  com la sal i el safrà han estat emprades com a moneda de canvi

            L’ús d’herbes aromàtiques dins la cuina  ja era ben conegut a l’antic Egipte i el Mediterrani era ben ple de vaixells que transportaven aquestes valuoses càrregues . A finals del segle X es va descobrir a Europa l’ús el pebre bo , avui tant emprat dins la cuina; un segle després s’introduïa, també a Europa,  el clau i la nou moscada , així com la canyella , totes elles procedents de la cultura oriental.

UTILITZACIÓ :

            Pel que fa a la seva utilització podríem dir que sempre és millor emprar aquests ingredients  senceres que picats o mòlts , o si s’han d’emprar així , convé usar-los tot seguit , ja que part de les seves propietats organolèptiques ( olis essencials, aromes, sabor) desapareixen un cop triturades. Per això convé  comprar les espècies en petites quantitats, i usar-les amb moderació ja que abusar d’elles també pot  perjudicar el resultat final. Millorarem la  conservació d’aquests productes si els mantenim dins recipients hermètics,  a llocs secs i allunyats  de la llum solar

Tipus de condiments i d'espècies.

     A) Salines, s'usen en la majoria de plats i malgrat el més comú és la sal, podem afegir a n'aquest grup l'orenga, l'afabaguera i l'estragó , entre d'altres. Aquestes ressalten les característiques (sabor i olor)  de l’elaboració on son usades

    B) Àcides , tenen propietats conservants, refrescants i les més comunes d'aquest grup són el vinagre i la llimona i la resta de cítrics.

    C) Aromàtiques:  Tota la resta de condiments . Tenen la particularitat que aporten un intens olor a les elaboracions , i podem destacar l'all, la canyella, el romaní, el llorer, etc.

 Coneguem un poc més ,el condiment més comú: LA SAL

    És un dels condiments més emprats a tot el món, però també el més polèmic pel que fa a nutrició . És recomanable no sobrepassar es 2,5 grs de sal al dia , però hem de tenir en compte que a part de la sal que nosaltres afegim , també contenen  sal els propis productes. En cas de voler substituir la sal podem usar els següents productes :

1)      Per a sopes , en lloc de sal; all, llorer o ceba, nou moscada o curry

2)      Per a les verdures, en lloc de sal; estragó, comí, clau , nou moscada o curry

3)      Per a la carn, en lloc de sal; All, romaní, moraduix, orenga o  pebre bo.

4)      Per al peix, en lloc de sal; All, pebre bo blanc, llimona, vinagre o julivert.

Recordeu que podeu visitar www.cuinant.com i enviar les vostres qüestions a parlemdecuina@hotmail.com


LES ESPÈCIES i ELS CONDIMENTS (II)

UTILITZACIÓ DE LES ESPÈCIES I CONDIMENTS MÉS COMUNS DINS LA CUINA.

Nota: Classificació per aquest ordre ( nom científic) ( nom comú en mallorqui) (nom comú en castella) i ( utilització) .

·        Papaver somniferum-Cascall- Adormidera / amapola -Rebosteria, pans, amanides.

·        Sesamum Indicum-  Sèsam- Sésamo / ajónjoli- Amanides, panificació

·        Ocinum Basilicum- Alfabaguera / Alfàbrega- Albahaca- Amanides, peixos, pastes, sopes. És l'ingredient principal del Pesto

·        Ocinum Tenuiflorum- Alfabaguera morada- Albahaca morada- Les mateixes aplicacions que per a l'alfabaguera comú.

·        Vanilla Planifolia -  Vainilla- Vainilla- Rebosteria, cocteleria

·        Illicium Verum- Anís estrellat- Anís estrellado- Aguiats, rebosteria , licors

·        Crocus Sativus- Safrà- Azafràn- Com a colorant i aromatitzant a sopes, cremes, arrossos rebosteria, salses per a peixos

·        Cinnamomun Zeylanicum- Canyella- Canela- Rebosteria, Gelats, Salses per a carn, sopes, aguiats

·        Elettaria Rapens- Cardamom- Cardamomo-  Cuina àrab, carns , sopes

·        Capsicum frutescens- Pebre de banyeta / bitxo- Cayena- Carns, aguiats, verdures. Es l’ingredient principal de la salsa Tabasco.

·        Coriandrum sativum- Coriandre- Cilantro/ Coriandro- Galletes, bescuits, carns, encurtits.. Es un dels ingredients del Curry

·        Syziguium Aromaticum- Clau d'epècia- Clavo- Brous, carns, sopes

·        Cominum Cimunum- Comí- Comino- Condiment per a formatges, carns i salses.

·        Curcuma Longa- Cúrcuma- Curcuma- DE la mateixa família que el gingebre, forma part del curry i la salsa Worcester. Aromatitzants d'arrossos.

·        Juníperus Communis- Gingebre / Ginebró- Enebro- Estofats, carns, porc i sobre tot carn de caça

·        Anethum Graveolens- Anèt- Eneldo- Peixos, salses de nata, amanides.

·        Artemisa Dracunculus- Estragó- Estragón- Peixos, envinagrats, salses.

·        Mentha Piperita- Herbassana- Hierbabuena- Peixos, aguiats, sopes.

·        Aloysia Triphylia- Herballuïsa- Hierbaluisa- Peixos, dolços, licors

·        Foeniculum Vulgare- Fonoll- Hinojo- Peixos, verdures. Sopes

·        Zingiber Officinale- Gingebre- Jengibre- Peixos, cuina oriental,

·        Laurus Nobilis- Llorer- Laurel- Sopes, brous, cremes de rebosteria, menjar blanc.

·        Pimpinella Anissum--  Anís/ matafaluga- Anís / matalahuga- Plats de carn, tartes i coques, licors

·        Melissa Officinalis- Melissa / tarongina – Melisa - Aroma semblant a la llimona i és la base  per l'Aigua del Carme

·        Brassica Alba- Mostassa blanca- Mostaza blanca- Salses, rostits

·        Brassica Nigra- Mostassa Negra- Mostaza negra- Salses, rostits

·        Myristica Fragans- Nou moscada- Muez moscada- Beixamel, sopes i cremes.

·        Thymus Vulgare- Farigola / Timó- Tomillo- Peixos, salses de tomàtiga, plats d'ou, embotits i combina molt be amb les patates.

·        Origanum Vulgare- Orenga- Oregano- L'estrella de les pizzes i les pasts italianes. També forma part de la salsa bolonyesa. Aromatitza be les carns. No confondre'l amb el moraduix (Mejorana Hortensis)

·        Rosmarinus  Officinalis- Romaní- Romero- Salsa de tomàtiga, plats de carns, patates al forn.

·        Sesamum indicum- Sésam- Sésamo- Panificació, amanides.

·        Mejorana Hortensis- Moraduix- Mejorana- Plats de carn, pilotes, sopes, cremes i brous. Pizzes i pastes italianes. Es molt fàcil confondre-la amb l'orenga (Origanum vulgare), però el moraduix te l'aroma més delicat i la fulla un poc més petita.

 

Consells per a l’utilització d’espècies i condiments.

1) Si és possible no emprarem el pebre bo negre per al peix, ja que el gust del peix amb pebre bo ( si aquest és excessiu); és molt semblant amb del peix en mal estat. Podem usar llimona, all, mostassa, vinagre, taronja com a substituts del pebre bo pel peix.

2) No convé afegir els condiments i les espècies al principi de la cocció o si aquesta a d’ésser molt forta, ja que perdrien les seves propietats. Es millor posar-les als darrer 15-20 minuts per a poder assaborir-les millor.

3) Millorem el resultat de les elaboracions, si en la mesura del possible , deixam els ingredients marinats o amb adob amb les espècies i condiments. Per exemple si hem de torrar  unes costelles de xot, podem deixar-les amb un poc d'oli, sal llimona i unes branquetes de romaní, unes dues hores dins la gelera, per després escórrer-les bé i torrar-les

Recordeu que podeu visitar especies.htm i enviar les vostres qüestions a parlemdecuina@hotmail.com