Per les Verges, Bunyols

 

          

Una de les primeres festes gastronòmiques després de l’estiu son  Les Verges, una celebració de finals del més d’octubre ;  on és tradicional la degustació de bunyols, tant el més típics de patata o moniato, com les  lioneses, que tant podem fer fregides  com al forn i podem omplir-los de crema, nata  o trufa. Això si , per arrodonir la feina a la cuina els hem d’acompanyar de sucre, mel,  d’herbes dolces , moscatell i cançons per a les al·lotes.

 

            Aquí teniu les dues receptes per anar preparant aquest plats dolços

 

Bunyols de forn / Lioneses/ Profiterols  ( de pasta choux)

 

Ingredients :

 

1 Litre d’aigua, 800 grams de farina fluixa,400 grams de saïm o mantega, 25 ous sencers i sal

 

Elaboració.

 

Posau a coure l’aigua amb la sal i el greix. Un cop diluït aquest afegiu la farina ( tota de cop) i deixau-ho coure uns 2 minuts sense deixar de remenar. Llavors ( i fora del foc i amb la massa tèbia però que no faci fum) anau-hi afegint els ous d’un en un sense deixar de remenar .


            Un cop afegits tots els ous, i amb l’ajut d’una màniga pastissera podeu anar fent les formes, sobre una placa amb paper de silicona o lleugerament untada amb saïm  i ja ho podeu coure a forn fort (190ºC) uns 5 minuts.


Notes: Una altra opció es fregir-los.
Si els feis al forn, abans de finalitzar la cocció i amb l’ajuda d’una broqueta foradau-los i els acabau de coure uns minuts més; així surt tot el baf de dintre i després de  freds no queden aixafats.
 

Bunyols de patata o moniato.
 

Ingredients.

 3 ous sencers, 125 grams de llet, 125 grams d’aigua, 500 grams de puré de patata , moniato o mesclat, 500 grams de farina fluixa, 30 grams de llevat de pa, un polset de sal, 1 cullerada de saïm, oli per a fregir i sucre per a empolsar

 

Elaboració.

 

Mesclau tots els ingredients de la massa fins a aconseguir una pasta homogènia, deixau-la  tovar 1 hora a temperatura ambient o fins que dupliqui el seu volum .  Després feis unes bolletes amb l’ajuda d’una cullera i fregiu-les dins abundant oli calent.  Un cop freds podeu espolvoretjar-los de sucre o mel.

 

Més informació a www.cuinant.com

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'encà de 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 28-11-2013 05:25:42.