Vall de tarongers

 Publicat en el setmanari Sóller dia 24 de maig de 2008

 

Aquest cap de setmana passat s’ha celebrat la 2a diada de la taronja, una jornada que d’una forma o d’altre es du realitzant d’ençà de l’any 1996, Un seguit d’activitats omplien un programa preparat per al coneixement , preservació i difusió d’un producte al qui Sóller deu molt, social i  culturalment parlant.

 

            Un concurs de fotografia, cata de taronges, show cooking en directe, demostracions de fer empelts,  i una mostra gastronòmica  de productes elaborats amb taronges i llimones ompliren dos dies d’intensa activitat.

 

            Però, segons l’organització, la diada no es vol aturar en un sol cap de setmana sinó que les activitats a la “Vall dels Tarongers” seguiran durant tot l’any a fi de que “Vall de Tarongers” sigui un referent mes per al visitant i  un tret d’identitat per als  residents de Sóller.

 

            Per la part que hem toca , el divendres,  l’IES Guillem Colom Casasnovas va col·laborar amb la diada aportant una visió gastronòmica a la cata de taronges que es va realitzar a Fornalutx. Durant la mateixa activitat vàrem realitzar un menú sencer  en directe, evidentment compost de taronja; que aquí us present.

 

 

 

 

Aperitiu : Taronges Trempades  amb oli d’oliva verge.

 

Heu de treure tots els grells de les taronges ( sense pell ni pinyol) i sobre una tallada de pa moreno torrat els heu d’anar col·locant  per després regar-les amb oli d’oliva verge i posar-lis un polsí de sal i pebre bo.

 

Tartaré de de peix amb salsa de taronja:

 

Ingredients:

 200 grams de peix  fresc per persona ( aproximadament)

1 ceba mitjana (picada ben fina)

1 pebre verd petit ( també picat ben fi)

1 ou dur bullit per persona (separar blanc i rovell un cop bullit)

Un poc d’anet o cibulet picat

 2 o 3 llimones

Sal i oli d’oliva verge

Unes fulles de lletuga

3 tomàtigues cirera  per persona.

 

Per la vinagreta:

 el suc de 3 taronges ( +/- 1 dl)

1dl d’oli d’oliva verge

1 dl de vinagre de vi

 Un poc d’anet picat, sal i pebre bó

 

 

Elaboració: Picau ben fi: el peix desespinat i sense pell , la ceba, el pebre, les tàperes, el blanc d’ou , el rovell d’ou i  l’anet. Dins un bol trempau mesclant bé tot el peix amb el suc de la llimona, un poc d’oli, sal i  l’anet , deixar reposar uns minuts fins que l’àcid de la llimona comenci a coure el peix. Afegiu-hi les verdures segons el vostre gust.

 

Apart preparau els plats amb un petit bouquet de lletuga i fent un cercle i a petits muntets col·locar les guarnicions ( de la verdura que us ha sobrat) : la ceba, el pebre, les tàperes i les tomàtigues tallades a grells petits. En el centre col·locau el peix amb l’ajuda d’un motlle  i seguidament regau tot amb la vinagreta que haurem elaborat mesclant i emulsionat lleugerament tots els ingredients de la mateixa.

 

De postres:

Unes rodanxes de taronges passades per sucre i canyella; per a arrodonir el menú amb taronges.

 

            La setmana que ve seguirem descobrint curiositats i receptes sobre aquests fruits tant nostres . Que passeu una bona setmana i ens trobam aquí mateix dintre de 7 dies.

Parlemdecuina@cuinant.cat, parlemdecuina@cuinant.com , parlemdecuina@hotmail.com.

 

A la fotografia que acompanya aquest article podeu veure a na Lluisa Palou (professora de l’IES Guillem Colom Casasnovas ) acompanyada del seu alumne Omar.


 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'encà de 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 28-11-2013 05:28:11.