Va De Vins
El món de l'enologia a cuinant.com
“La Denominació d’Origen” garanteix no només l’origen geogràfic, sinó també la qualitat d’un vi, i que aquest està elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament.
Cada D.O. té la seva reglamentació particular però es podria afirmar que la majoria pretenen controlar aspectes com:
Delimitar la zona de producció, establir les varietats de ceps que constitueixen la vinya tradicional de la zona, reglamentar sistemes de cultiu, determinar el rendiment màxim de raïm per hectàrea, determinar la producció màxima per hectàrea, regular les pràctiques enològiques, etc...
Oporto va ser la primera denominació d’origen mundial i seguint el seu model es varen crear les altres denominacions. En el marc Europeu, la Unió Europea és l’encarregada de legislar i controlar el mercat de vi. A Espanya existeixen dues denominacions d’origen Qualificades ( D.O.C.), Rioja i Priorat que són legislacions més restrictives i amb controls més rigorosos..
Per suggerències o consultes podreu dirigir-vos a aquesta direcció: sco_n78@yahoo.es
QUAN I COM DECANTAR UN VI
Decantar té principalment dues funcions. La primera consisteix en transvasar un líquid d’un recipient a un altre sense que el sediment hi passi. Aquest sediment s’ha desenvolupat amb el temps dins la botella per causa del pas dels anys, o bé, pels sistemes d’elaboració utilitzats. Dependrà si ha estat filtrat i clarificat més o menys vegades. Lo que volem aconseguir mitjançant la decantació és que aquells pòsits i àcids cristal·litzats no passin a la copa donant una mala presencia, potser uns gusts amargs i una textura no desitjada del vi dins la boca. Per això, posarem la botella en posició vertical un o dos dies abans del seu servei perquè així els sòlids es precipitin al fons de la botella. Després s’obri la botella i s’extreu completament la càpsula del vi de manera que quedi visible tot el coll. Lentament és passa el vi dins el decantador anant en molta atenció que els sediments no hi passin. Quan els sòlids s’aproximen al coll de la botella ha de finalitzar l’operació. Per fer-ho un poc més romàntic és pot utilitzar una espelma que la col·locarem davall el coll de la botella en el moment de la seva decantació i ens permetrà observar clarament l’aproximació dels sediments .
L’altra
raó per decantar un vi, és permetre la seva oxigenació de forma prèvia al seu
consum. Això vol dir obrir els seus descriptors aromàtics i accelerar la seva
maduració o bé, en vins que han estat llarg temps en criança dins botella on
poden aparèixer aromes poc agradables ( aromes de reducció ), aquest
desapareixeran en posar el vi en contacte amb l’oxigen.
Tot això no és tan senzill, hi ha moltes opinions i sovint contradictòries a l’hora de determinar quins vins han de ser decantats i quins no, ja que en segons quins casos hi ha vins que milloren i d’altres que no. Normalment en vins de molta criança la decantació potser tan perjudicial com beneficiosa, en qüestió de minuts podem perdre l’estructura i l’intensitat dels aromes generats durant tot aquest temps. El que s’aconsella és actuar amb molta prudència, decantar una petita quantitat de vi i després comparar amb el que queda dins la botella, d’aquesta manera sabrem el que més ens convé.
Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu:
Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'encà de 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el:
10-01-2016 11:14:17.