INDEX LA CUINA DEL TITÀNIC

 

Article Titànic I

Artícle Titànic II

Fotografies i menús.


La cuina del titànic.Publicat en el Sóller el 5 de setembre

El Diumenge 14 d’abril de 1912 fou una data important per a la vall de Sóller, per al seu futur i per a la seva economia; ja  després d’uns anys de feina, els sollerics, de la ma de Jeroni Estades, inauguraven el Ferrocarril de Sóller. Podríem pensar que una notícia d’aquella magnitud  tingué un fort ressò a nivell nacional i fins i tot internacional; però no fou així ja que l’opinió pública estava commoguda per un fet, desgraciadament, més important que els que succeïen a Sóller.

Es tractava de l’enfonsament del Titànic el mateix dia de la inauguració del Tren de Sóller, aquell 14 d’abril a les 23:40 del vespre en ple oceà Atlàntic els vigies donaven la veu d’alarma . Havien avistat un iceberg, que les maniobres ordenades pel capità E.J Smith no aconseguiren evitar i desencadenaren l’enfonsament de “l’insubmergible” RMS Titànic a les 2:00 h . 1523 persones perderen la vida aquell vespre, 705 foren rescatats pel Carpathia i el Californian, quasi 2 hores després de que el titànic s’enfonsés dins unes gèlides aigües a 1ºC. El Titànic fou grandiós en tots els aspectes. Es mirés per on és mirés resultava  una màquina majestuosa en totes les seves parts,  el vaixell més, el gran més luxós, fruit d’una societat en plena revolució industrial i que cada cop volia superar-se a si mateixa.

També a la cuina i als menjadors (de primera classe) es respirava aquell ambient luxós, vaixella de la millor porcellana i coberts de plata servien per a degustar uns menús refinats des dels aperitius fins a les postres. Avui ús presentaré el menú d’aquell fatídic vespre.

Uns aperitius  a base d’entremesos   i  ostres.

El segon plat el  composava un Consomé Olga

Tercer plat : Salmó amb salsa muselina i cogombre

Quart: “Filet mignon Lili”, perdius rostides, carabassons farcits

Quint : Xot rostit amb salsa de menta, ànec al forn amb compota de poma xíxols amb crema de pastanaga, amanida verda i “parmentier”.

Sisé: Ponx a la romana

Setè plat: Picantons rostits i crèixents.

Octau plat: Espàrrecs a la Maionesa

Novè plat: Terrina i Foie i àpi.

Postres:  Tarta waldorf, préssecs amb gelatina “chartreusse”, “eclairs” de xocolata i vainilla , i  gelat Francés.

Per poder realitzar  aquest i els altres menús del Titànic per als 2228 passatgers i tripulació , la llista de queviures que s’embarcaren al port de Southampton (sur d’anglaterra) el 8 d’abril  tres dies abans de salpar fou la següent:

34 tones de carn fresca, 5 tones de peix fresc i 1,800 quilograms de peix sec, 3400 quilogram d’embotits , uns 40.000 ous, 1200 quilograms de salsitxes, 40 tones de patates, 1600 quilograms de cebes i altres tant de tomàtigues, 800 paquets d’espàrrecs, 7000 lletuges, 1100 quilograms de xíxols, 1000 unitats de bescuits, 800 quilograms  de gelat, 1 tona de cafè i quasi la meitat de té, 4500 quilograms de sucre i d’arròs, 36000 unitats de pomes, taronges, i 16000 de llimones i pòncirs, 400 quilograms de raïm.

A més de 400 litres de llet fresca, 1200 litres de nata, 160 litres de llet condensada, 15.000 botelles de soda, 1000 botelles de vi, 850 botelles de licors, 12000 botelles d’aigua mineral .

I 8000 unitats de puros

Per a servir tot això el RMS Titànic contava amb  57000 articles de vaixella, 29000 copes i peces de vidre, 44000 coberts, 12000 plats i 45000 torcaboques.

 

Nota: A les fotografies que acompanyen aquest article podeu veure el menú del Titànic, com a curiositat l’any 2003 fou subhastat per 50.000€ un menú original del Titànic que es creu que fou lliurat  pel segon d’abord del vaixell a la seva dona, abans de l’enfonsament.

Curiositats Sobre el Titànic.

·                          El Titànic era un vaixell de la classe “Olympic” que la White Star Line creà per a retar a tots els seu rivals. Es construïren tres vaixells dins aquesta sèrie, l’Olímpic, El Britannic i el Titànic. El titànic s’enfonsa l’any 1912 i el seu “germà” Britannic l’any 1916, al col·lisionar amb una mina, seguint el mateix camí que el Titànic

·                          La construcció d’aquest tres supers-vaixells va durar sols de 1908 a 1911

·                          El Titànic i El Britannic, els dos enfonsats, no foren “batiats” el dia de la seva botadura, per ventura presagi del seu fatal destí.

La setmana que ve cuinarem alguns plats  del titànic.

Més informació d’aquest i d’altres temes gastronòmics  a www.cuinant.com, podeu enviar els vostres dubtes o suggeriments a parlemdecuina@hotmail.com


La cuina del Titànic ( 2ª part)  Publicat en el Sóller el 9 de setembre

Seguint amb l’article que iniciarem la setmana passada sobre el Titànic, per a la jornada d’avui us he seleccionat dues  receptes del menú d’aquell fatídic 14 d’abril de 1912.

Un dels plats de carn era el “ Filet Mignon Lilí”. El “Filet Mignon” és una peça de carn procedent de la part més estreta del  llomillo  (cast. solomillo). Una peça que tradicionalment es serveix filetejada en petits bistecs , d’aquí el seu nom. Les altres dues peces del llomillo són el “tournedos” ( part central) i el “chateaubriand”( la part més gruixuda, d’on s’extreu una peça d’uns 400 grs, que és sol fer a la planxa).

L’altre  plat  de  carn que es servi aquell vespre fou un xot rostit amb salsa de menta.

“Filet  mignon Lili”

Ingredients: mantega, Oli d’oliva verge, 2 dents d’all, 4 bistecs per persona, sal, pebre bo negre , ½ copa de vi negre, 4 cors de carxofes , unes làmines de tòfones fresques, unes làmines de “foie gras”.

Ingredients guarnició :  mitja copa de mantega fosa sense sal, 6 patates al forn pelades i tallades a rodanxes finetes, sal i pebre bo negre.

Elaboració: Dins un sauté encalentireu un poc de  mantega i l’oli d’oliva, un cop ben calent daureu els alls tallats a  làmines i tot seguit afegiu la carn correctament assaonada. Deixau daurar la carn.

 

Seguidament afegireu el vi desgreixau el sauté i el deixau reduïr , en aquest punt afegiu els cors de carxofa  prèviament balnquejats ( Cuits dins aigua bullint uns 3 o 4 minuts, més que escladats i menys que bullits). Rectificau de sal, deixa-ho coure 5 minuts i reservau per a més tard.

 

Aquest plat portava com a guarnició “Patatas Ana”: Untau amb un pinzell les làmines de patata amb la mantega fosa, assaoneu be i disposau les làmines de patata una sobre l’altre dins un recipient que pugui servir de motlle individual , (un motlle de flam , untat amb mantega, pot servir) . Enfornau les patates a forn fort uns 10 minuts, fins que agafin un poc de color daurat.

L’altre guarnició són les carxofes farcides amb el foie i la tòfona

 

Aquest plat es serveix guarnit amb una salsa Perigueux, també de cuina clàssica, que elaborareu amb una reducció del suc de la carn , o un poc de salsa espanyola o Demi-glace  amb una mica d’essència de tòfona ( el suquet que porta la tòfona) i un poc de tòfona picada.

 

Serviu la carn amb la salsa dins un plat i guarniu amb les patates ( podeu posar-les al costat o be fer el motlles de patata petits i disposar la carn a sobre d’ells).

Xot rostit amb salsa de menta

 

 

Ingredients: ½ cuixa de xot desossada per a 4 persones, ½ tassa de vi blanc,1/2 tassa de vinagre , ½ tassa d’oli d’oliva verge, 5 o 6 xalotes picades, un brotet de romaní, 2 dents d’all, ¼ de tassa de sidra, un manat de fulles fresques de menta picades, una cullerada de sucre , sal i pebre bo negre

Elaboració: Posau a coure el vinagre i el sucre i deixau que arrenqui es bulli i que comenci a caramelitzar. Afegiu un poquet de sal i les fulles de menta picades, seguidament afegiu el vi blanc, l’oli i les xalotes, juntament amb el romaní i els alls. Usau aquest preparat per a marinar el xot , almenys tres hores.  Passat aquest temps treis el xot de la marinada i el posau a rostir dins el forn a 180ºC un 40 minuts. ( durant el procés de cocció s’ha d’anar pintant amb la marinada). Serviu aquesta carn amb la  mateixa salsa de la cocció ( es pot lligar amb un poc de maizena, si es cau).

Curiositats sobre el Titànic.

·                          És inevitable parlar del Titànic i no fer referència al cinema. La pel·lícula de James Cameron ( 1997) és , fins ara la més cara, rodada mai sobre el vaixell; però no l’única . Més de 70 pel·lícules s’han fet d’es de llavors, rodant-se la primera sols una mesos després de l’enfonsament del titànic , fou una pel·lícula muda titulada  "Saved from the Titanic" ("Salvada del Titànic"), protagonitzada per  Dorothy Gibson, una actriu  de escàs èxit , en aquell temps, però fou una de les supervivent de primera classe del vaixell.

·                          El Titànic enfonsat no fou localitzat fins l’any 1985, després de múltiples e infructuoses expedicions. Avui dia qualsevol persona pot visitar les restes del Titànic  si està disposat a pagar els més de 30.000 € que val l’aventura.

·                          De les 4 xemeneies que exhibia el titànic una d’elles era falsa , era “d’atrezzo” sols per a millorar l’imatge del vaixell.


 


Reproducció dels menús del Titànic.


 

Podeu enviar els vostres comentaris  o receptes per a aquestes pàgines a parlemdecuina@hotmail.com . Més informació sobre la cuina del titànic a www.cuinant.com, el primer portal gastronòmic de Sóller.

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'encà de 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 28-11-2013 05:54:08.

Logo dibuixat pel meu fill Jordi als 4 anys