PUNTS DE COCCIÓ DEL SUCRE

El sucre és d’ingredient estrella de la rebosteria ja que és fonamental per donar el toc dolç que necessiten els pastissos, pastissos i bescuits. El sucre blanc o blanc és el més usat, però també s'empren altres varietats com el glass o el bru.

A més de les diferents varietats, la cocció del sucre fa que aquest adopti diferents característiques físiques segons va passant per diferents temperatures, la qual cosa permet tenir a mà una varietat de versions del mateix sucre per a diferents usos culinaris. Et detallo  a continuació quines són aquestes etapes de cocció per les que passa el sucre quan es cou.


Etapes de cocció del sucre

  
A la napa o xarop (100ºC): l'almívar, perfectament translúcid, entra en ebullició; quan es mulla molt ràpidament una escumadora, s'estén com una coberta sobre la seva superfície.
Usos: bava,  emborratxar, fruites en almívar, savarín.


  
Bri fina (103-105 ºC): a aquesta temperatura, l'almívar és més espès. Si es pren en una cullera, forma entre els dits (important: mullats en aigua freda i introduïts després ràpidament en l'almívar) un filament molt fi de 2 a 3 mm, que es trenca fàcilment.
Usos: fruites gebrades, pasta d'ametlles.

  
Bri gruixuda (106-110 ºC): en fil obtingut entre els dits, més resistent, arriba als 5 mm.
Usos: setinats, totes les receptes que indiquen "almívar" sense més precisió.

  
Perlita o perlat fi (110-112 ºC): la superfície de l'almívar es cobreix de bombolles rodones; si es pren en una cullera es forma entre els dits un fil ample i sòlid.

Usos: fondant, torró.


  
Gran perla (113-115 ºC): el fil de sucre estirat entre els dits pot arribar a 2 cm; si cau formant un filament retorçat (1ºC més), es diu en cua de porc. Quan es mulla la escumadora en ell i es bufa sobre, les bombolles es formen a l'altre costat.
Usos: fruites "disfressades", glacejats, marrons glacé, almívars per confitures.


  
Bola tova (116-125 ºC): una gota d'almívar caiguda en aigua freda forma una bola tova; les bombolles es desenganxen de la escumadora.
Usos: crema de mantega, caramels tous, confitures i gelees, merengue italià, nougat.

  
Gran bola o bola dura (126-135 ºC): la bola d'almívar que es forma en aigua freda és més dura; de la escumadora s'escapen les bombolles com si fossin flocs de neu.
Usos: caramel, confitures, decoracions de sucre, merengue italià.


  
Punt de trencat petit (136-140 ºC): la gota de sucre s'endureix immediatament en aigua freda, però s'enganxa a les dents. El sucre no s'utilitza mai en aquest estat.
 

  
Punt de trencat gran (146-155 ºC): la gota d'almívar caiguda en aigua freda es torna dura, trencadissa, no s'enganxa; el sucre adopta llavors un color groc palla clar en les parets del cassó.
Usos: cotó, caramels de sucre cuit, decoracions de sucre en punt de bri, flors de sucre, sucre suflé.

  
Caramel clar (156-165 ºC): l'almívar, que ja gairebé no conté aigua, es transforma en grans de sucre, després en caramel; primer groc, es torna daurat i castanyer.


Usos: aromatització de llaminadures i de púdings, bombons i petits nougats, caramelització de motlles, cabell d'àngel, setinat.



  
Caramel fosc (166-175 ºC): el sucre es torna castany i perd la seva capacitat d'endolcir, per la qual cosa s'ha d'afegir sucre a les preparacions a base de caramel més o menys fosc.
Usos: és l’última fase de la cocció abans de la carbonització. Serveix, sobretot, per pintar salses i brous.

 

 

Deixa la teva opinió  a : 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-15[www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 16-04-2015 20:36:47.