Panades de xot  i altres panandes i Cuina tradicional de setmana Santa( publicat en el Sóller el 7 i el 14 d'abril de 2007)

 

 

INGREDIENTS:

1 quilogram i mig de farina de força

500 gr. de saïm

200 grs d'aigua tèbia

1 cuixa de xot desossada

200 gr. de panxeta

200 gr. de sobrassada.

Pebre bo negre.

Sal.

4 rovells d'ou

150 / 200 grs d'oli d'oliva

 

 

Preparació:

Desosseu la carn i la tallau a tossets petits, la posau be de sal i pebre bo i la mesclau amb la panxeta i la sobrassada , també picades . Apart i dins un bol , mesclau l'oli el saïm i els rovells,; ho bateu be fins a obtenir una consistència cremosa. Tot seguit ja podem afegir-hi l'aigua i la farina, poc a poc.

Amassarem bé to el conjunt  fins a aconseguir una massa manejable. Procedim a fer bolletes petites de 80 grs i un cop fetes totes les bolles, aquestes mateixes les xaparem en dues ( una de 60 grs i una altra de 20).

Amb les bolles grosses farem una cassoleta amb les mans que omplirem amb la carn  trempada ( es poden posar  també alguns xíxols, ceba picada o cabell d’àngel) i amb les bolles petites farem les tapadores e les cassoletes .

Courem a foc mitjà ( 170ºC) per espai de 30 / 40 minuts.

 

 

PANADES DOLCES: ( Ingredients) : una dotzena de rovells d'ou, 400 grs de sucre , 400 grs de saïm, el suc de 3 taronges i la farina fluixa que agafi.

PANADES DOLCES ( 2 recepta): Ingredients: 6 rovells d'ou, 400 grs de sucre, 400 grs de saïm, 3 taronges sucades,1  llimona rallada, un tassó d'aigua i la farina que agafi.

PANADES ORDINARIES : Ingredients: 400 grs de saïm, 400 grs d'aigua , 200 grs d'oli i la farina que agafi.

 

 


Empanadas de cordero.

INGREDIENTES:

Harina floja. aprox 1 ½ k.

500 gr. de manteca.

Una taza agua tibia.

1 de pierna de cordero.

200 gr. de tocino.

200 gr. de sobrasada.

Pimienta negra.

Sal.

4 yemas de Huevo

Una taza de aceite oliva.

 

Preparación:

Deshuesar la carne y cortarla  a trozos pequeños. Salpimentarla abundantemente. Unirle los trocitos de tocino y la sobrasada desmigada, sin remover mucho. En un bol colocar el aceite, la manteca, yemas y batir hasta conseguir una crema . Ahora poner el agua, y harina poco a poco. Amasar unos 10 minutos, hasta que la masa esté manejable. Para hacer las empanadas, realizar unas cazuelitas con la masa, de paredes y piso fino. Rellenarlas con la carne troceada y repartir los trozos de tocino y sobrasada. Con el resto de la masa hacer 1a tapa soldando los bordes en forma de cordón. (cocer unos 25 minutos a horno precalentado).

Se pueden congelar antes de hornear.


Cuina tradicional de setmana Santa

Panades

 

 

 

 

 

 

 

Les nostres  panades, les “empanadas gallegas” , l’Asturiana, la “Riojana”, les “Santiagueñas” o fins hi tot les Gregues i Hindús; entre tantes d’altres elaboracions on una massa de farina i greix envolta l’ingredient que els dona nom , tenen un origen comú, quasi tan antic com el del propi pa (  2500 a. C).

 Es molt probable que l’inici d’elaboració d’aquests productes esdevingués de la necessitat de protegir els aliments  dels rigors climàtics , ja que el fet de coure la carn embolicada amb massa i fortament condimentada , per exemple, allarga la vida del producte i això servia per a que es pugessin fer grans desplaçaments sense necessitat de tenir que aconseguir aliment .

Les primeres anotacions de panades en el receptari espanyol apareixen devers el S.XIII

INGREDIENTS:

1 quilogram i mig de farina de força, 500 grams. de saïm, 200 grams d'aigua tèbia, 1 cuixa de xot desossada 200 grams. de panxeta, 200 gr. de sobrassada. Pebre bo negre.

Sal.   4 rovells d'ou i 150 / 200 grs d'oli d'oliva

 

Preparació:

Desosseu la carn i la tallau a trossets petits, la posau be de sal i pebre bo i la mesclau amb la panxeta i la sobrassada , també picades . Apart i dins un bol , mesclau l'oli el saïm i els rovells; ho bateu be fins a obtenir una consistència cremosa. Tot seguit ja podem afegir-hi l'aigua i la farina, poc a poc.

Amassarem bé to el conjunt  fins a aconseguir una massa manejable. Procedim a fer bolletes petites de 80 grams i un cop fetes totes les boles, aquestes mateixes les xaparem en dues ( una de 60 grams i una altra de 20 grams).

Amb les boles grosses farem una cassoleta amb les mans que omplirem amb la carn  trempada ( es poden posar  també alguns xíxols o ceba picada) i amb les boles petites farem les tapadores e les cassoletes .

Courem a foc mitjà ( 170ºC) per espai de 30 / 40 minuts.

 

Altres panades: ( les elaboracions son semblants a la indicada dalt)

 

PANADES DOLCES: Ingredients : una dotzena de rovells d'ou, 400 grams de sucre , 400 grams de saïm, el suc de 3 taronges i la farina fluixa que agafi.

 

PANADES DOLCES ( 2 recepta): Ingredients: 6 rovells d'ou, 400 grams de sucre, 400 grams de saïm, 3 taronges sucades,1  llimona rallada, un tassó d'aigua i la farina que agafi.

 

 

PANADES ORDINARIES : Ingredients: 400 grams de saïm, 400 grams d'aigua , 200 grams d'oli i la farina que agafi.

 

 

PANADES DE XOT I CABELL D’ÀNGEL: ( per a 12 panades) : 250 grams d’oli d’oliva, 250 grams d’aigua,125 grams saïm de porc, sal i la farina fluixa que agafi.  Pel  farcit:  800 grams de carn de xot , bocinets de xuia salada,150 grams de cabell d’àngel, sobrassada a pessics, moraduix, sal , pebre bo i oli d’oliva.

 

Una altre recepta de pasta:

Per fer la massa de les panades:

– 200 cl d’aigua

– 200 grams de llard (saïm)

– 50 cl d’oli

– 10 grams de sal

– 650 grams de farina fluixa

 

 

 

Bon profit i bona setmana

Més gastronomia a www.cuinant.com

Enviau els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com

 


Cuina de setmana Santa (II)

Cocarrois de verdures i altres receptes de cocarrois


Ingredients per a la massa.: 200 grams d’aigua , 100 grams de saïm , 1 ou , 100 grams d’oli ,el suc de dues taronges.
1 quilograms. de farina.

Ingredients per al farciment.  Bledes. Espinacs Panses i pinyons. Colflori. Sal i pebre bo negre.  Pebre bo dolç .Oli d’oliva .Xíxols

Elaboració.  Realitzau una massa homogènia amb tots els ingredients. Deixau-la reposar uns 30 min.  Llavors l’estirau i tallau un cercles de 10 cm de diàmetre aprox.
Netetjau de forma habitual tota la verdura i l’heu de trossejar a bocins regulars. Dins un bol assaonau tots la verdura amb les espècies i l’oli. Afegiu-hi també les panses, els pinyons i els xíxols.
Ompliu la meitat dels cercles de pasta i tapau-los amb l’altra meitat. Pessigau be els costats, per evitar que els farciment en surti i enfornau-los a uns 180ºC uns 30 minuts (amb el forn ja calent i sempre en funció de la mida de les peces).

COCARROIS ( 2ona recepta)

Ingredients de la pasta : un tassó d'oli, un tassó d'aigua i la farina fuixa que agafí (també es pot usar farina integral)

Ingredients per al farciment: Un manat d'espinacs, un manat de bledes, una colflori, una col blanca, un manat de cebes tendres, sal, oli, pebre bo negre i pebre bo dolç.; panses i pinyons.

Elaboració: Realitzau una massa homogènia amb tots els ingredients. Deixau-la reposar uns 30 min.  Llavors l’estirau i tallau un cercles de 10 cm de diàmetre aprox. Netetjau de forma habitual tota la verdura i l’heu de trossejar a bocins regulars. Dins un bol assaonau tots la verdura amb les espècies i l’oli.

Ompliu la meitat dels cercles de pasta i tapau-los amb l’altra meitat. Pessigau be els costats, per evitar que els farciment en surti i enfornau-los a uns 180ºC uns 30 minuts (amb el forn ja calent i sempre en funció de la mida  de les peces).

COCARROIS DE PEIX.( Menorca)

Ingredients per a la pasta: 200 grams de mantega, 2 cullerades soperes de sucre, el suc d'una llimona i la farina fluixa que admeti.

Ingredients per al farciment: 1 mant d'espinacs, i cor de lletuga, 2 dents d'all, un poc de julivert, 1/4de kg de mussola o gatins.

Elaboració : Realitzau una massa homogènia amb tots els ingredients. Deixau-la reposar uns 30 min.  Llavors l’estirau i tallau un cercles de 10 cm de diàmetre aprox. Netetjau de forma habitual tota la verdura i l’heu de trossejar a bocins regulars. Dins un bol assaonau tots la verdura amb les espècies, el peix desespinat  i l’oli.

Ompliu la meitat dels cercles de pasta i tapau-los amb l’altra meitat. Pessigau be els costats, per evitar que els farciment en surti i enfornau-los a uns 180ºC uns 30 minuts (amb el forn ja calent i sempre en funció de la mida  de les peces).

 

 

Bon profit i bona setmana

Més gastronomia a www.cuinant.com

Enviau els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com

 

 

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu

  parlemdecuina@hotmail.com  Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © d'ençà 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 18-11-2017 18:58:23.