Articles de cuina publicats en el setmanari Sóller durant l'any 2007

Extrets del treball amb el grup de PALIC de L'IES Guillem Colom Casasnovas

Cuina Internacional.

Brasil, California, Argentina, Veneçuela, Marroc, Barsil (II Part), Argentina ( II part), Uruguai.


Viatge a Sud-Amèrica : Avui, Brasil . ( 6 de gener de 2007)

Ja tenim entre nosaltres un nou any, i espero que els Reis Mags hagin arribat ben carregats de regals, salut i felicitat.

Des d’aquí vull fer-vos un regal, us convidaré a fer un viatge per sud-amèrica  de la ma de la gastronomia i la cultura culinària d’aquest continent, per això contaré amb la col·laboració d’amics i amigues que viuen a Sóller però que són naturals de més enllà de les nostres terres, i que per diversos motius han trobat a Sóller la seva nova casa. Ells i elles ens obriran les portes de casa seva i ens mostraran un poquet de la seva terra, cultura i tradicions gastronòmiques. Brasil, Veneçuela i Argentina seran les nostres escales en aquest viatge.

Començam el nostre peculiar viatge acompanyats  de Naira Marques i de Fernanda Battaglha, ambdues de Brasil i alumnes de l’IES Guillem Colom Casasnovas. Cal a dir que elles formen part del  grup d’alumnes nou vinguts ( PALIC) i que juntament amb la seva professora Xisca Garau , estem treballant per a realitzar a final de curs una mostra gastronòmica de varis països, que realitzarem en el nostre institut i de la que us mantindrem puntualment informats.

Les receptes que ens proposen són dos dolços típics anomenats BRIGADEIRO i BEIGINHO, així que ja sabeu; agafau el davantal i prepareu-vos per a descobrir nous sabors i textures.

BRIGADEIRO

Ingredients: 1 paquet de xocolata rallada, 4 cullerades de cola-cao, 2 cullerades de mantega i un pot de llet condensada ( 200 grs)

Elaboració:  Posau tots els ingredients, exceptuant la xocolata rallada, dins una olla i a foc fluix ho feu coure , sense deixar de remenar, més o manco un quinze minuts, fins que quedi una pasta homogènia. Retirau la crema del foc i la passau a una safata on l’anireu remenant fins que deixi de fer fum. Tot seguit la deixareu reposar fins que sigui ben freda. Per acabar heu de fer bolletes petites amb la pasta i pasau-les per la xocolata rallada.

            BEIGINHO

                        Ingredients: 1 pot de llet condensada, 1 cullerada de mantega i coco en pols per decorar.

                        Elaboració: igual que l’anterior però al final substituint la xocolata per a  decorar, pel coco.

Si algú vol fer la seva col·laboració i/o aportació en aquesta sèrie dedicada a la cuina d’altres països, que es posi en contacte amb mi a través del correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com i molt gustosament prepararem l’entrevista, animau-vos.

No vull acabar avui sense aprofitar per agrair a tothom que d’una manera o l’altre ha participat en aquesta secció i que en aquesta quinta temporada que ara comença  siguem molts més els amics i amigues els qui parlem de cuina.

Podeu enviar les vostres col·laboracions a n’aquesta secció a: parlemdecuina@hotmail.com o bé visitant la web www.cuinant.com

Bona setmana i ens trobam d’aquí a set dies amb un viatge a Veneçuela.


Viatge Viatge a Sud-Amèrica ( II) : Avui, Veneçuela.( 13 de gener)

 Prosseguim el nostre viatge canviant de país, Veneçuela. I ho feim guiats per Marlene Taico, que igual que les cuines de la setmana passada; també pertany al grup de PALIC ( pla d’acolliment lingüístic i cultural) de l’IES Guillem Colom Casasnovas.

Marlene Taico  ens mostrarà com preparar “Arepas de maíz”

Ingredients:

Per a la pasta: 1 kg de “ Harina de P.A.N” ( veure fotografia) , aigua,  sal i oli.

Farciment: Una lletuga tallada juliana, 1 alvocat , 1 llauna de tonyina, 2 cullerades de maonesa i sal

Per a torrat les “tortas”: 1 poc de mantega

Elaboració : feis una massa amb la farina, l’oli i la sal i l’aigua que agafi, fins que quedi una crema de textura homogènia. Tot seguit la deixau reposar 10 minuts  fins que cualli.

Mestres la crema reposa preparau el farciment amb tots els ingredients mesclats i ben assaonats. ( Podem canviar aquest farciment per un altre que ens agradi més o en funció dels que ens apeteixi.)

Preparau unes bolles de uns 60 grams amb la pasta quallada i amb la ma les esclafau lleugerament ( veure fotografia) i les torrau dins una pella amb un poc de mantega per ambdós costats.

Deixau refredar les “ tortas” i les farciu amb l’amanida trempada amb la maionesa.

Si algú vol fer la seva col·laboració i/o aportació en aquesta sèrie dedicada a la cuina d’altres països, que es posi en contacte amb mi a través del correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com i molt gustosament prepararem l’entrevista, animau-vos.

No vull acabar avui sense aprofitar per agrair a tothom que d’una manera o l’altre ha participat en aquesta secció i que en aquesta quinta temporada que ara comença  siguem molts més els amics i amigues els qui parlem de cuina.

Podeu enviar les vostres col·laboracions a n’aquesta secció a: parlemdecuina@hotmail.com o bé visitant la web www.cuinant.com

Bona setmana i ens trobam d’aquí a set dies amb la darrera aturada del nostre viatge:  Argentina.


 Viatge a Sud-Amèrica ( i III) : Avui, Argentina.

 El nostre peculiar viatge gastronòmic arriba a la seva fi, essent la darrera aturada Argentina, terra de “Gauchos”, “Asados” i del “Dulce de Leche”

Aquest cop el guia d’avui és Elías Herrera Cárdenas ( a la fotografia a primera fila el segon per la dreta ); alumne de cuina de l’institut , originari d’Argentina i que a través d’e-mail ens explica un poc sobre la cuina del seu país.

Ens escriu que la cuina Argentina està marcada per les influències de la colonització d’immigrants procedents d’Europa cap al segle XIX , que és barrejaren amb la cultura autòctona del país.

Tradicionalment la cuina Argentina està vincula al seu plat estrella “El Asado”, però  així hi tot la riquesa gastronòmica repartida pel país és molt variada. Casi sempre partint de la base dels productes de les diverses regions: carn, peix , garrova, blat de moro, “yerba mate” , papa, mandioca, “queso criollo” i ají ( pebres).

Plats com “El Locro”, un cuinat a base de zapallo ( carabassa), blat de moro  i llegums; el  “Tamal”, pasta de blat de moro cuita dins fulles de plàtan o “La Humita”, un cuinat amb panotxes de blat de moro, conformen la cuina més tradicional Argentina.

Pel que fa a la rebosteria sens dubte les postres del país  són “ El Dulce de Leche” , però també podem trobar : flan, ambrosia, huevos quimbo, arropes, alfeñiques, alfajores, apí, dulce de mamón, arrope de tuna, dulce de zapallo en cascos  o postre vigilante ( formatge amb  codonyat) i “  el postre Martín Fierro: queso i dulce de batata”

Acabam el nostre viatge amb una petita llegenda sobre l’origen de les postres “ Dulce de Leche” .

En el año 1829, Juan Manuel de Rosas estaba en Cañuelas, provincia de Buenos Aires, cuando fue visitado por el General Juan Lavalle, que no era precisamente su amigo. Rosas había salido del campamento y Lavalle, muy cansado, se recuesta en el catre de Rosas y se queda dormido. A la negrita que estaba preparando la lechada (leche y azúcar para el mate), no le gustó nada que el adversario de su patrón se acostara en su cama. Salió corriendo para dar aviso y se olvidó de su lechada que siguió hirviendo lentamente al rescoldo. Cuando volvió Rosas, dejó que Lavalle siguiera durmiendo y la negrita volvió a la cocina. Su lechada se había puesto marrón pero era riquísima. Había nacido el dulce de leche”

Si algú vol fer la seva col·laboració i/o aportació en aquesta sèrie dedicada a la cuina d’altres països, que es posi en contacte amb mi a través del correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com i molt gustosament prepararem l’entrevista, animau-vos.

Podeu enviar les vostres col·laboracions a n’aquesta secció a parlemdecuina@hotmail.com o bé visitant la web www.cuinant.com


Viatge a gastronòmic a Califòrnia.

            Per a la jornada gastronòmica d’avui us convido a un viatge a l’altre costat del Món , fins a Califòrnia, de la ma de Melissa i Alex French, ambdós alumnes de l’IES Guillem Colom Casasnovas  i que pertanyen al grup de PALIC ( Pla d’acolliment Lingüístic i Cultural). Aquí teniu un plat  tradicional per als berenars, espero que us agradi:

BREAKFAST BURRITOS

Ingredients i elaboració del farciment : 1 ceba picada , 4 pebres verds picats , dues cullerades de mantega, 5 ous sencers, 2 cullerades de llet, sal, pebre bo negre, 4 tallades fines de bacó i 100 grams de formatge Cheddar rallat.

 

Sofregirem la ceba, els pebres i el bacó, amb la mantega,  fins que tot ens agafi un color daurat. Apart dins un bol batrem els ous, la llet, la sal i el pebre bo; i afegirem aquesta mescla a les verdures i el bacó sofregit, com si féssim uns ous remenats. Courem bé els ous i omplirem amb aquesta mescla les “tortitas”. Per acabar espolvorejarem amb el formatge i tancarem la pasta de forma que ens quedin uns paquets cilíndrics.

Podem també completar l’elaboració regant el farciment amb salsa de tomàtiga.

Ingredients i elaboració de la  pasta “tortitas”: Prepararem una massa homogènia amb 1 quilogram farina blanca, una cullerada d’oli, un poc de sal i l’aigua que agafi. La massa a de resultar lleugerament elàstica. Llavors amb la massa farem unes boles que estirarem  fins a uns 30 cm de diàmetre i un gruix d’uns 2 centímetres . Les hem de torrar , per ambdós costat, sobre una pella o sobre la planxa ben calenta.

Història dels  “Burritos”

Es tracta d’un menjar típic de Mèxic, que consisteix en una gran hòstia (cast. obleas, tortitas) feta de farina de blat amb la que s’emboliquen varis farciments: llegums cuinats, formatges, carn bullida o fins hi tot amanides.  N’hi ha que atribueixen la invenció dels “burritos” als Mexicans que emigraren als Estats Units, encara que jo hem decanto per un altre origen...

En temps de la revolució Mexicana ( 1910-1921) en el barri de Bella Vista a Ciudad Juárez ( Mèxic) hi havia un comerciant anomenat Juan Méndez, que tenia un lloc de menjar ambulant. Conten que per a que no se li refredés el menjar preparat  va tenir l’idea de fer unes “tortitas” grosses de farina amb les que embolicava el menjar per mantenir-lo calent. Tal va ésser el seu èxit que es va tenir que comprar un ase “burrito” per a poder traginar el menjar d’un costat a l’altre. Tothom volia el menjar del “burrito

Bé realment no es sap si aquesta història és del tot certa, però és maca ...no?

 

Si algú vol fer la seva col·laboració i/o aportació en aquesta sèrie dedicada a la cuina d’altres països, que es posi en contacte amb mi a través del correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com i molt gustosament prepararem l’entrevista, animau-vos.

 

Podeu enviar les vostres col·laboracions a n’aquesta secció a: parlemdecuina@hotmail.com o bé visitant la web www.cuinant.com


Avui Cus-Cus.

Com ja he fet altres vegades amb anterioritat, avui us presentaré un plat realitzat amb els alumnes del grup de PALIC de L’IES Guillem Colom Casasnovas. Un plat que esta emmarcat dins una sèrie d’activitats que es realitzen aquest curs per tal de fer intercanvis gastronòmics entre els alumnes d’altres nacionalitats del centre.

Aquestes activitats finalitzaran amb una jornada gastronòmica on cada grup d’alumnes mostrarà la cultura i la gastronomia del seu país a la resta del centre.

Avui n’Omar  ( Marroc) ens ensenya a fer cus-cus.

 

Ingredients:

Un ceba

4 pastanagues

4 bocins de carabassa

3 carabassons

Un manat de julivert

Una tomàtiga

Dues cullerades grosses d’oli

Una cullerada de mantega

1quilògram de carn d’au

Sal

1 litre d’aigua

Pebre bo dolç

½ litre de llet

Espècies ( Ras-el-Hanout)

Un quilogram de cus-cus.

Elaboració:

Dins cuscusera sofregirem amb el greix  la carn i les verdures a trossos grossos amb un poc de sal. Quant comenci a agafar color afegirem el julivert, les espècie i l’aigua i ho deixarem coure a foc fluix ( 45 minuts) , al mateix moment que sobre la cuscusera anem cuinat el cus-cus.

Serviu el cuscus dins una palangana grossa i sobre d’ell la carn i les verdures a les que haurem afegir un poc de llet al final de la cocció.

La setmana que ve viatjarem a Brasil de la ma de Fernanda B. Pereyra, que ens mostrarà com fer Pavê.

Podeu enviar les vostres receptes de cuina internacional a parlemdecuina@hotmail.com, també podeu visitar www.cuinant.com


Avui “Pavê”. Cuina del Brasil              

Tal i com ja vaig fer la setmana passada  avui us presentaré un plat realitzat amb els alumnes del grup de PALIC de L’IES Guillem Colom Casasnovas. Un plat que està emmarcat dins una sèrie d’activitats que es realitzen aquest curs per tal de fer intercanvis gastronòmics entre alumnes d’altres nacionalitats del centre.

Avui na Fernanda B. Pereyra ( Brasil) ens ensenya a fer “Pavê”.

Ingredients:

1 pot de llet condensada 8 370g)

1 litre de llet

1 cullerada grossa de maicena

Un poc de crema de llet ( nata)

500 grams de bescuits, magdalenes o semblants , per tal de poder fer la base.

1 ou

1 llauna grossa de fruita en almívar ( pinya o préssec)

Elaboració:

Posau a coure el litre de llet , menys un tassó, juntament amb la llet condensada i porteu-ho tot a ebullició.

Dins el tassó de   llet reservada  heu de dissoldre la maicena i mesclar-hi l’ou, i ho afegiu a la cassola amb la llet ( que ja no ha de bullir, però ha d’ésser tèbia).

Tornau a posau la crema sobre el foc i a foc fluix l’heu de coure fins que s’espessi, tot junts abans de retirar-la del foc l’he de refinar amb un ratxet de nata.

La crema resultant l’heu de col·locar sobre una capa de bescuit que haureu posat dins un motlle, i així successivament heu d’alternar capes de crema, fruita a làmines  i de bescuit fins a completar el motlle.

Deixau reposar l’elaboració dins la gelera 24 hores i ja la podeu servir. 

Podeu enviar les vostres receptes de cuina internacional a parlemdecuina@hotmail.com, també podeu visitar www.cuinant.com


Darrera aturada del nostre viatge gastronòmic:  Argentina. Avui “Tortas fritas”.

S’atraca el final de curs i també el final del viatge que vàrem començar pel gener, de la ma dels alumnes del grup de PALIC de L’IES Guillem Colom Casasnovas; amb qui hem descobert  la cuina de Brasil (6 de gener), Veneçuela (13 de gener), Argentina (20 de gener), Califòrnia (10 de febrer) , Marroc (, 18 de maig)  i Brasil (25 de maig). Tot aquest articles publicats en aquest setmanari els podeu trobar a www.cuinant.com.

Avui na Sofia Vela (Argentina ) ens ensenya a fer “Tortas Fritas”.

Ingredients:

Un poc de llevat ( 20-30 grams / quilogram de farina)

Farina ( 1 quilogram)

Sal

Aigua tèbia

Oli d’oliva.

Elaboració:

Mesclau la farina amb una cullerada d’oli,, un poc de sal i l’aigua que agafi ( amb el llevat dissolt dedins)  fins a aconseguir una massa humida  i homogènia. S’ha de poder estirar amb la ma.

Empastau-la bé durant una bona estona 5-10 minuts. Seguidament la deixau reposar a temperatura ambient 10 minuts més.

Feis unes bolles petites i estirau-les amb la ma fins a aconseguir unes oblees gruixudes de 10 com de diàmetre .

Seguidament les podeu fregir fins que quedin doradetes. Un cop fregides deixau-les escórrer , refredar i es poden servir acompanyades de “mate”.

 Podeu enviar les vostres receptes de cuina internacional a parlemdecuina@hotmail.com, també podeu visitar www.cuinant.com


CUINA D’URUGUAI

( Publicat el 7 de març de 2008 al setmanari Sóller)

 

D’aquí a pocs dies sortirà a la llum, si no ho ha fet ja,  la revista Myotragus de l’IES Guillem Colom Casasnovas, que ja va pel número 5; i d’ella us present una recepta de cuina d’Uruguai que realitzà el grup de PALIC de l’institut coordinats per la seva professora na Xisca Garau.

 

 Espero que us agradi.

 “ Nosaltres som alumnes de PALIC ( pla d’acolliment lingüístic i cultural) . A més d’aprendre a xerrar en Català i aprendre la cultura d’aquesta terra, fem també activitats per apropar la cultura i costums del nostre país a tots vosaltres.

Avui us presentarem una recepta originària d’Uruguai, però es coneix per tota Amèrica del Sud: són les panades de carn que a més de ser ràpides de preparar i senzilles, millor si es fan entre molta gent.”

 

Ingredients per a la massa:

 1 quilogram de farina.

 ½ tassa d’oli de gira-sol.

 1 tassa i ½ d’aigua.

 Sal.

Ingredients per al farciment :

 800 grams de carn picada mesclada.

 1 ceba grossa.

 1 pebre vermell gros.

 4 ous bullits i sal.

 

Elaboració:

 Feis una massa homogènia amb tots els ingredients i deixau-la reposar 2 hores. Posteriorment estirau-la i amb l’ajut de un talla pastes feis un cercles de uns 8 centímetres de diàmetre.

Dins una pella sofregiu la ceba i el pebre , hi li afegiu la carn picada, posau-lo be de sal i dorau-la una miqueta.

Picau els ous ( rovell i blanc per separat) i afegiu-los a la carn. Després usau aquest farciment per a omplir els cercles de pasta i fregiu-los dins oli ben calent.

Deixau escórrer bé l’oli que hagin pogut agafar durant la cocció i serviu ben calent.

 

Aquí teniu unes fotografies d’aquesta activitat que férem amb els alumnes de cuina.

Bon Profit”

 

Bona setmana i fins d’aquí a set dies. Podeu enviar els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com

 


 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com  o bé a webmaster@cuinant.com

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-07 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 07-01-2016 17:00:41.