Col·laboració especial de Maria Ferrer

 

 

Per a la jornada gastronòmica d’avui contam amb la col·laboració de sa meva padrina, na Maria Ferrer ( de ses Ses Set Cases), que ens mostra con elaborar una coca de verdures i trampó.

Per a l’elaboració d’avui  vaig demanar-li a veure si hem podríem realitzar una i fer la pràctica casa seva.

Un matí entretingut de feina i xerrada de quan ella era petita, finalitzà amb un bon berenar de coca, i vos asseguro que era per a llepar-se els dits.

 

Seguidament un detall els ingredients i l’elaboració, tenint en compte que amb aquesta recepta elaboràrem dues coques de 40  x 30 cm ( per a unes 10/15  persones). També cal tenir en compte que la meva padrina no mesurares i tot o fa “a ull”, així hi tot jo us passo les mesures que ella va usar.

 

Coca de verdures i trampó.

 

Ingredients:

 

·        Farina fluixa 750 grs

·        1 sobre i mitj de llevat  químic “canari”

·        Un ratxet d’oli d’oliva verge

·        1 tassó d’aigua

·        75 grs de mantega

·        (Verdures , part 1)

o       3 pebres verds tallats a daus petits

o       3 tomàtigues tallades a daus petits

o       1 ceba tendra

o       1 ceba blanca

o       Julivert i all picat

·        (verdures, part 2)

o       1 manat de bledes o espinacs

o       1 pebre vermell

o       2 cebes tendres

o       Julivert i all picat

·        (Per a tota la verdura)

o       Sal , Oli d’oliva verge, pebre bo negre i pebre bo dolç

 

Elaboració:

 

            Dins una casserola posau a dissoldre la mantega amb l’aigua ( no ha de bullir). Un cop estigui dissolta la mantega i en calent l’afegirem a la farina, i començarem a empastar, afegint-hi un ratxet d’oli i un poc d’aigua ,si en fa falta. Durant l’empastat afegirem el llevat.  Ha de quedar una pasta homogènia , manejadissa i que no s’aferri a les mans.

            La pasta resultant la dividirem en dues parts iguals i amb elles formarem un cilindre gruixut ( de la mida de la palangana), que anirem estirant amb les mans per tal de cobrir tota la superfície de la palangana, que prèviament hem untat amb greix. Ha de resultar una pasta fina i d’igual gruix per tota la superfície.

 

            Les verdures, prèviament netejades, les tallarem a daus petits ( els dos grups per separat, dins dos dols diferents)i seguidament les tremparem amb un poc d’oli d’oliva verge un poc de sal i un poc de pebre bo negre.

 

Repartirem la verdura sobre la pasta ( meitat i meitat) i l’enfornarem a foc fort uns 30/35 minuts, fins que vegem la pasta ben cuita i daurada per la base.

 

Xerrant amb ella descobrim algunes coses curioses sobre aquesta elaboració típica Mallorquina.

·        Fa alguns anys a Sóller s’elaborava la coca de verdures amb pinya (colflori), amb un farcit semblant als dels cocarrois.

·        També se n’elaboraven de julivert  ( avui en dia a Algaida, la coca de julivert és molt típica d’aquell poble)

·        Quan ella era petita vivia a cavall de Sa Costera i Cala Tuent ( Can Lleig) i recorda com la seva mare feia coques grosses en el forn de llenya, per a tota l gent que feia feina  la finca.

·        A diferència d’ara ,que sovint hi ha celebracions i aquest és un plat típic de quasi tots els actes al voltant d’una cuina, abans no es celebraven tantes festes, sols el dia del Sant, moment en que aprofitaven per a realitzar aquesta elaboració.

·        També recorda que moltes vegades va ajudar a la seva mare a fer braços de Gitano... per això serà per a un altre dia.

 

 

Si voleu participar en aquesta secció enviau les vostres receptes o suggeriments a parlemdecuina@hotmail.com o bé visitau www.cuinant.com