La Llampuga (II).

Aquesta semana continuam amb la llampuga   ( Coryphaena hippurus ) i amb una nova recepta per a cuinar-la.

 

Llampuga escabetxada.

Ingredients per a 6 persones.

6 tallades  grosses de llampuga ja neta, ¼ l   d’oli d’oliva de Sóller, ¼ l   de vinagre, 2 cebes, 2 carxofes, 2 pastanages, un parells de dents  d’all, llorer, farina , sal i pebre bò dolç.

Elaboració.

Assaonau el peix i l’enfarinau per a fregir-lo posteriorment dins oli ben calent. Un cop fregit l’heu d’escórrer i reservar-lo per a més tard.
Dins el mateix oli que heu emprat per a fregir la llampuga , ofegau-hi totes les verdures tallades a juliana amb  l’all i el llorer, fins que comencin a agafar color .


Desprès podeu afegir-hi  una cullerada de pebre bo dolç i el sofregiu 2 minutets, i tot seguit  abocau-hi el vinagre ( alerta que pot esquitar una mica). Deixau coure 5 minuts a foc fluix, col·locau les tallades de peix i les feis coure 4 o 5 minuts i ja es pot servir.

Antigament aquest sistema de cocció era emprat com a mètode de conservació, ja que l’acció dels àcids del vinagre allarga la vida dels aliments.
Aquest cuinat podem guardar-lo de 2 a 4 dies, sempre dins la gelera i si a l’hora de servir-lo ho feim amb una cullera o giradora neta i no de fusta, perllongarem la seva conservació.

Una  variant d’aquesta recepta passa per substituir part del vinagre per suc de taronja i a l’hora de servir el plat col·locar-hi per sobre uns grells de taronja pelats .

També podeu optar per a realitzar variants d’aquest plat emprant algunes de les varietats de vinagres aromatitzats que podem trobar al mercat; vinagre de Mòdena, Vinagre d’Oporto, Vinagre Balsàmic, Vinagre de Poma, etc. Però  millor és, com sempre dic, fer les coses nosaltres; així que provau a posar unes fulles d’estragó, romaní, uns alls pelats  o uns pebres de banyeta, dins una botella de vinagre. Així aconseguirem un ventall de matisos i aromes que podrem emprar per aquest i per a altres plats, que ens  enriquiran fins a límits insospitats les nostres creacions gastronòmiques .

Recordau que teniu a la vostra disposició ,el correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com; per als vostres preggs, suggerències,  qüestions que volgueu plantejar o receptes que volgeu compartir; des d’aquestes pàgines, amb tots els lectors del setmanari . També podeu adressar les vostres inquïetuts directament a la redacció del Sóller.