LEONARDO DA VINCI  2 PART

( Ve de la setmana anterior)  Ludovico Sforza encarrega a Leonardo que inventi o dissenyi els estris de cuina per al Castello, el gran palau de Ludovico en el centre de Milàn;  per el Leonardo elabora una llista de les principals necessitats que tenien a la cuina. Les més significatives, entre d’altres, eren:

·         Una font de foc constant , a més de tenir sempre aigua bullint.

·         Estris per a pelar , moldre i tallar . ( una picadora de vaques, entre altres)

·         Un ingeni ( com un molí de vent , al sostre), per a treure la mala olor de la cuina.

·         Un aparell per a treure les granotes de l’aigua per a beure.

·         Música de tambor, per dur el ritme a l’hora de cuinar.

Tot seguit es posa a treballar en la creació  de tot això, pel que, en primer lloc comença a estudiar el poder calòric de la combustió de diferents fustes, arribant a la conclusió que és més important la quantitat de fusta de que pugui disposar que del tipus de fusta en si , pel  que, dissenyà una cinta transportadora que duia els troncs tallats per una serra circular, el problema era que, per a moure tal ingeni feien falta quatre homes i vuit cavalls, que tot sigui dit, ocupaven  massa lloc dins la cuina  Dissenya, igualment, una torradora automàtica per a que els cuiners no tinguessin que estar tot el temps rodant el menjar que torraven, inventant  una cosa tan ingeniosa com a una hèlix dins les xemeneies que girarien impulsades per el corrent  d’aire ascendent del foc inferior i que a l’hora ferien girar les barres de metall on aniria la carn a torrar.  ( Existeix  un model en funcionament en el Museu della Scienza e dellaTecnica a Milàn)

Un altre del seus invents , era un sistema de graneres giratories per a fer net el terra, estirades per bous, que a l’hora estirerien uns recollidors de dos metres d‘ample, per a recollir les restes. Així s’evitava que un cuiner tingués que agrenar.

Altres dels seus invents són la picadora de vaques senceres, accionades per un exèrcit d’homes i cavalls i una talladora de pa accionada per aire ( els dissenys d’aquestes màquines  es troben a la Biblioteca del Vaticà). Pel que fa a la música de la cuina  idea una sèrie de tambors mecànics, accionats per maniveles per un sol músic. També crea la màquina per a retirar granotes de l’aigua, consistent en una trampa de molla que s’accionava quan l’animal saltava sobre ella posant en marxa un martell que li pegava en el cap del granot i el deixava inconscient

Però com va acabar tot això?.  Arriba el gran dia i Ludovico espera juntament amb el seus convidats, que per cert per a fer l’obra varen haver d’esbucar part del menjador , els estables i els dormitoris de la mare de Ludovico . Des de el que quedava de menjador els convidats i Ludovico escolten crits, explosions i renous infernals que provenien de la cuina . Cansats d’espera es dirigeixen cap a la cuina i això ès el que contà  a sa senyora  Sabba da Castiglione di Pietro Alemani, l’ambaixador  Florenti a la cort  de Sforza, en el seu informe mensual

“ La cuina del mestre Leonardo era un gran caos. El senyor Ludovico ens avia dit que els esforços dels darrers mesos anaven encaminats a economitzar el  treball a la cuina , però ara enlloc dels habituals 20 cuiners , les persones s’amuntegaven en el mateix lloc per centenars i de cap d’ells vaig poder  podia veure el que cuinava, si no  que tots estaven enfeinats  amb els grans dispositius que ocupaven totes les parets , el sostre i el terra , i cap d’ells pareixia comportar-se que de manera útil o per a la tasca per la qual havia esta dissenyat”

Ara entenc perquè la humanitat va tardar tant a evolucionar, suposo que ja va quedar escalivada amb l’experiència de Leonardo a la Cuina .

 

Biografia ( Notas de Cocina de Leonardo da Vinci. Ed Temas de hoy.1996)

 

Bon profit i fins la setmana que ve.  Ens veim a www.cuinant.com

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © d'ençà 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:40.