La cuina del wok

Des de temps immemorials, l’alimentació i la cuina a la xina, han constituït una màgica admiració i fascinació per a escriptors, filòsofs ,poetes, artistes, governats i gent del carrer, tothom amb la seva petita visió d’aquest vast món.

En el que si coincideixen tots és en l’harmonia dels cuinats xinesos, que s’enriqueixen dels 4 sabors pilars d’aquesta cuina: agre, salat, amarg i dolç; i que tant harmoniosament es conjunten.
Destaquen la forma de preparar i tallar els ingredients, les talles artístiques de vegetals i  la col·locació del les menjars als  plats; tècniques  enriquides al llarg dels temps i plasmades amb una  professionalitat difícilment igualable

Però tot aquest món no seria possible sense la cocció, que actua com a directora orquestral, fent que tots els ingredients arribin als nostres paladars en la seva justa textura.
 Vegem però l’estil de cuina xinesa més popular i també la que més ens atreu , el saltejat. Aquest estil , probablement, s’originà baix la dinastia Han, aproximadament fa 2000 anys, quan els xinesos aprenien a transformar metalls en fulles molt fines per a fabricar estris com el WOK  Anteriorment , la cuina xinesa es treballava dins grans recipients de metall o fang, amb tres potes, que es posaven sobre el foc. En ells es cuinava tot junt, cereals, verdures i carn.

El WOK és una pella grossa, de fons esbombat i anses de fusta o refractàries ( els més  moderns), que s’empra sobre un petit punt de calor , i al esser de xapa molt fina s’encalenteix la part central del fons i segons ens allunyam el calor es va dissipant o perdent intensitat.
En el WOK es van posant els aliments al centre i es van repartint cap als costats  ( que són estriats) a mesura que ja estan cuits, per a mantenir-los calents ; però que no es segueixin fent; per acabar amb la mescla de tots els ingredients.
  Si no teniu un  WOK,  es pot emprar una pella grossa damunt el cremador més petit. Amb el WOK s’usa poc oli , sols el necessari per que els ingredients no s’aferrin .

Aquest tipus de cocció consumeix poc temps i menys energia que altres tipus , i gràcies a aquesta rapidesa es poden fer varis plats seguits dins el mateix recipient.
Amb aquest tipus de cuina també economitzam els aliments, ja que podem emprar molts d’aliments que ens quedaren d’altres elaboracions, i que per la seva quantitat no ens bastarien per fer-ne una ració.

 


 

 

Deixa la teva opinió  a : 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'ençà de 2004 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 13-02-2022 12:11:28.