Omplint el rebost per a l’hivern .

9-10-03

El mes d’agost és temps de conserves de tomàtiga , així que aquesta setmana , i com diu l’encapsalament : a omplir el rebost.

Tomàtigues conservades dins oli.

Tallar les tomàtigues a grells grossos i treure’n les llavors. Després les col.locarem sobre un drap de fil, blanc i net , per que el sérum que amollen sigui absorvit per la tela. Així ho deixarem tot un dia.
Després posarem les tomàtigues dins pots de vidre nets  i secs. Els cobrirem amb oli d’oliva i els guardarem dins un lloc fresc i sec.

Tomàtigues amb sal.

Típiques de l’illa de menorca, aquestes tomàtigues són l’acompanyament ideal per una bona  llesca de pa torrat amb formatge; per  aquelles , ja anyorades, vesprades fresqes de l’hivern.

Netetjar be les tomàtigues amb aigua freda. Tallar-les amb dues meitats ( per llarg) .Preparar l’aigua amb sal . Per saber el seu punt just, es pot posar-hi a dintre un ou ben fresc i  amb la closca ben neta i quant aquest ja suri ens poden aturar d’afegir-hi la sal .
Treure l’ou ( això és important) i omplir pots de vidre  nets amb les tomàtigues i l’aigua amb sal, tapar be i guardar al rebost.

Tomàtigues bollides.

Pelar les tomàtigues, i tallar-les en 4 o  5 parts. Treure totes les llevors i amb  la polpa  anar omplint  pots de vidre nets  ( és impornat que quedins ben plens). Tapar-los hermèticament , i posar-los a bollir ( tapats d’aigua , i començant amb l’agua freda) , per espai de 20 minuts. Per treure els pots de l’aigua és millor esperar a que aquesta sigui ben freda, ja que si els treim estant calents, hi ha possibilitats de que es trenquin pel canvi fort de temperatura .
Com sempre guardar-los dins un lloc fresc i sec.

Tomàtigues de ramallet.

 Sel.leccionar els millors exemplars i directament de la mata , ja es poden  anar enfilant en ristres de 15 a 20 unitats. Aquestes es penjaran dins el rebost. Anar vigilant  les tomàtigues i a les que apareguin taques negres seran les primeres en consumir-se .

 


 16-10-03

Tomàtigues seques.
 

 Tallar les tomàtigues a rodanxes d’un centímetre de gruixa, aproximadament. Espolvoretjar-les de sal i anar col.locant-les sobre un canyís net i deixar-les tot el dia al sol. A la tarda guardar-les dins el rebost ( sense llevar-les del canyís) , per a preservar-les de l’humitat nocturna; per al dia següent tornar-les al sol. Aquestes operacions les repetirem fins que siguin seques .
 Es poden guardar dins paners nets a la botiga .

 Conserva de tomàtiga fregida.

 Netejar les tomàtigues i tallarles a bocins. Picar un parells d’alls i sofregir-los dins una pella grossa amb oli. Un cop hagin agafat un poc de color afegir-hi les tomàtigues, sal, pebre bo i un poc de julivert picat. Deixar coure fins que l’aigua que amollin es minvi a la meitat. Colar i anar omplint el pots de vidre nets . Abans de tancar els pots es convenient posar-hi un ratxet d’oli d’oliva sobre les tomàtigues , i llavors tancar-los hermèticament .
 Per a coure procedir igual que amb les tomàtigues bollides explicades abans.
 Guardar dins el rebost .
 Per a  servir sols hem d’encalentir la salsa per a acompanyar o realitzar els nostres plats
 
 
 

Bon profit i fins la setmana que ve. Recordau que podeu aportar les vostres receptes per a publicar-les a n’aquesta secció, enviant-les a la redacció del setmari o a través de correu electrònic a parlemdecuina@hotmail.com

Deixa la teva opiniķ sobre aquesta pāgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright Š d'enįā 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:41.