Un tomb per les pastisseries.

Avui: Joan Tries Bestard

"CAN TOLO TRIES"

 

            Per l’entrevista de avui, em dirigeixo a la pastisseria de Can Tolo Tries, al carrer de la Rectoria, a unes poques passes de la plaça.

            Ja molt abans d’arribar-hi l’aire està impregnat d’un cert aroma a forn, a pa recent cuinat, que dilata les meves papil·les gustatives, i allà trob a n’en Joan Tries Bestard i la seva esposa , na Rosario Coll Garcia, que atenen als clients que no aturen d’entrar tot el temps que dura l’entrevista. 

             

 

*Bon dia Joan, com t’iniciares dins aquest ofici?

- Vaig començar als 12 o 13 anys , juntament amb el meu pare en Bartolomé Trias Mayol, i sempre hem fet feina plegats, fins fa uns 5 anys que vaig agafar el comandament del negoci    

*Com és la feina a Can Tolo Tries?

- A l’antiga, hi ha poques diferències entre ara i els primers dies, si abans començàvem a la 1 ara ho fem a les 3, més o manco, però la feina és la mateixa, començam  amb el  pa , del que ja tenim fet el llevat el dia anterior. Desprès passam a la bolleria ,la rebosteria i  finalment, a trenc d’alba,  elaboram  els farciments i les decoracions. Però no t’atures mai de fer coses; per exemple ara, ( són les 9 del matí), ja tenim tovant  les ensaïmades per coure  demà, les feim tovar amb 24 hores, tal i com s’ha de fer. Be és cert que podem accelerar aquest procés , però feim malbé la qualitat final. També, una de les diferències principals, és que abans la gent encarregava les coses i feies feina segons comanda, ara no, la gent no és massa previsora i això es nota a l’hora d’organitzar la feina.

*Aquesta feina et fa matinar molt?

- El que pot fer una mica de por, en aquesta feina, són els horaris, però també te coses bones, a les 9 o 10 del matí ja has acabat i fins al dia següent tens molt de temps. Però si, no ens equivoquem, els horaris són els horaris, per tot el dames és una feina com una altra. Això si, t’ha d’agradar per fer-la.  

*I la teva formació com a estat, Com has aprés a fer de pastisser ?

- Sempre he emprat les vacances, que solen ésser llargues, per a millorar, assistint a cursets, provant coses noves i  investigant. S ún vol fer feina de qualitat, no et pots aturar d’aprendre.

Sou molta gent que treballau al vostre obrador?

- Al forn tenc un al·lot que m’ajuda i després a la tenda la meva dona i les dependentes, som poquets, això ens permet tenir una bona organització i atendre be als nostres clients.

*Hem parlat del teu pare....

- Si, el meu pare a tingut aquest local uns 30 anys i abans va tenir una pastisseria durant deu anys  a Porreres, sempre intentant oferir de lo bò, lo millor.

- Cuines a ca teva, o per contra un pic penjat el davantal no tel poses fins el dia següent?

Doncs si te dic la  veritat , m’agrada cuinar a casa  i no hem fa paresa fer-ho, però més salat que dolç, això ho deix per la feina  

*Com recomanaries el teu local ?

-  Oferim productes artesans, per exemple  feim el pa artesà amb massa mare, magadalenes i bescuits  de la forma tradicional a base de separar ous i vermells,fugint de productes preparats ,industrials o pre-cuinats. Si un vol ésser competitiu a d’oferir qualitat i això sempre t’ho agraeixen els clients. També fiem encàrrecs, al gust del client. Al nostre obrador oferim  tot el nostre bon saber.

 

            Com sempre el bon clímax de l’entrevista, ens ha fet perdre la noció del temps, així que deix a n’en Joan que pugui anar cap a casa a descansar , que ja en deu tenir ganes.

            Per cert, quasi m’oblido de compar es pa................

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © d'ençà 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:43.