Col·laboració  de Joana M. Garcés Riera (Palma)

Publicat en el Sóller el 8 de juliol de 2006

 

 

Avui us presento  una  col·laboració que ha arribat per e-mail de na Joana M. Garcés Riera  , de Palma, que ens envia vàries receptes de cuina tradicional Eivissenca. Comença així:

Crostes

“Una menja molt comú a Eivissa que com hem dit era un lloc molt pobre on s'aprofitava tot es aquesta:

Fer "Crostes", per aprofitar el pa dur, és a dir pa d'un parell de dies. Rompre el pa amb les mans i fer bocins no molt grossos, però és important rompre el pa amb les mans. Una vegada trossejat introduir els bocins de pa al forn i torrar, desprès això se pot guardar en una bossa com si fossin galetes d'inca. A Eivissa fins i tot el trempó el mengen amb "Crostes" en lloc de pa tendre.”


Ensalada pagesa.

Torrar:

Albergínies

Pebre vermell

Bullir; patates amb la pell (es important)

Pelar totes aquestes verdures i fer tiretes de les albergínies i el pebre i tallades rodones de les patates, mesclar tot i trempar amb all i oli.

Posar molt d'oli i en lloc de menjar amb pa, tirar hi les crostes que hem fet.

És un plat esquisit, les crostes li donen un aire molt particular.

 

Salutacions de Joana M.”


Una altra recepta també d’Eivissa, diu així:

 

Guiat de peix Eivissenc

Aquesta també és una recepta estella de la cuina eivissenca.

Ingredients:Peix del mediterrani: No fa falta que sigui selecte, la cuina eivissenca era molt senzilla a Eivissa hi havia molta pobresa abans del boom turístic. Aranyes, escorballs, rates, rafels, rocadors, cap rotjos, escórpores, ect.. si pot ser que siguin exemplars d'uns dos palms.

1 nyora

1 pebre verd

picada d'ametlles amb all i julivert i safrà.

patates, si pot ser patató.

ceba i tomàquet.

Procediment:

Sofregir la nyora, fer un sofrit amb el pebre verd, ceba, tomàquet (de ramallet). Quan el sofrit esta fet tirar-hi el patató i fer-li un parell de voltes, sense que se cogui . Posar-li aigua i quan bulli tirar el peix. Tirar la picada d'ametlles amb el julivert, l'all i el safrà.

Separar el brou del peix i amb el brou fer un arròs a banda (consisteix en servir l’arròs dins una paellera al centre de la taula i que tots els comensals mengin de la paellera, sense fer-se plats, això és la bulla del guiat de peix!!).

Servir les patates i el peix amb maionesa.

 

Salutacions de Joana M.”


Acabam la col·laboració de na Joana amb un dolç:

“ Flaor

Pasta:    1 quilogram de farina , 400 gr de sucre , 6 ous , 2 llimones ratllades, 1 paquet de canari  , 1 tassó d'oli (petit), 1 copeta d’anís                               

 

Farcit: 6 ous, 1/2 quilogram de formatge tendre (aquesta recepta no es fa amb brossat),1 copeta d’anís, 400 gr de sucre, -.Herba sana (8 o 9 fulles segons el  gust)

Procediment:

Amb els ingredients per la pasta es fa una pasta bona de treballar, untar el motlle amb oli, després folrar-lo amb aquesta pasta, que quedi primeta.

Posar tots els ingredients del farcit dins un recipient i triturar-los amb una batidora, tirar aquesta mescla al damunt la pasta i adornar amb unes fulles d'herba sana que haurem reservat.

Una volta cuit tirar al damunt sucre del normal, es a dir no ha de ser sucre pols.

Aquesta es la recepta estrella de la cuina Eivissenca.                                          

Salutacions de Joana M.”

 

Més informació a www.cuinant.com o escriu a parlemdecuina@hotmail.com per a poder publicar les teves receptes en aquesta secció.

 

 

Deixa la teva opinió a: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-06 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 28-10-2018 18:30:28.