HISTÒRIA
DE LA GASTRONOMIA(IX)

 El descobriment d'Amèrica.

    Mentres a Europa regnava un incipient renaixement de la cultura, i com no de la cuina, de les amèriques, amb el descobriment de noves terres per Cristofol Colon, el 1492; ens arribaren nous productes per a tastar. Un dels animals que ens arribaren i que causà més impacte dns la societat fou sens dubte  el gall de les indies . Però del que ens arribà més fou del món vegetal . Tots aquests descobriments crearen  al s XVI una revolució alimentaria molt important  però  que no es consolidà fins al s.XVIII.

    Les plantes d’orígen americà,  que a hores d'ara  representen un 70 % del consum mundial són, entre d'altres: patates, batates, moneatos, blat de moro, cacau, tabac, tomàtigues, pebres, cacauet, vainilla, coca, pinya tropical, advocats, fruit de la passió, girasol, fríjoles, yuca, pebres de tabasco i xile, plantes medicinals i estimulants com la quina , banana, etc. Cal remarcar que el plàtan és originari de les Illes Canàries. La integració d’aquest productes ha estat tan grossa, que avui dia ningú no s’imagina una cuina mediterrànea sense tomàtiga.
    Els primers que provaven els productes americans eren els nobles, però com que la fruita i verdura es feia mal bé pel llarg viatge, tot el que provaven era passat o prodit , es clar, no els va convèncer. No fou fins que es varen començar a cultivar aquelles noves espècies que no s’ha n’adonaren que eren bones, però per això hagueren de manester quasi tres segles.
    Conten que quan Colom dugué les noves fruites als Reis Catòlics per mostrar-lis, primer els varen  mirar, un sol dells ( no es sap qui) les ensumà, però cap dels dos s’atreviren a tastar-les. Si els reis no ho provaren ni prop fer-s’hi ho va fer  el poble.

     Els primers productes a introduïr-se foren: el gall d'indi ( tots els animals de ploma eren molt apreciats), la  xocolata i les varietats de mongetes. La tomàtiga no s’introduí fins al s.XVIII i la patata fins ben entrat el XIX, amb la revolució francesa.

    Al llarg dels segles a Europa es va anar introduint plates d’Àsia, Àfrica, Orient, etc; però amb la descoberta d’amèrica,  arribaren de sobte noves espècies, cosa que contrastà molt amb la cultura conservadora europea, i el primer sentiment cap aquells nous productes fou de rebutx.  Als europeus no els va convèncer  la cuina Americana i introdueixen al nou mon la trilogía mediterrània: pa,vi i oli. També hi porten ramat oví, boví i porcí, així com ases, cabres i muls, que allà no n’hi havia. Els Europeus , amb l'ànsia de fer arribar a les amèriques allò que ells creien que era millor ,també hi dugueren taronjers i llimoneres, pastanagues i nabs; es a dir, tot allò que teniem per costum, així crearen també una revolució alimentària en aquell  continent.
 
    Bibliogràfia de l’epoca. de Francesc Eiximenis, LES DOTZE DELS CRESTIÀ. i de Jaume Roig, SPILL O LIBRE DE LES DONES.

Fins la setmana que ve .

Deixa la teva opiniķ sobre aquesta pāgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright Š d'enįā 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:44.