HISTÒRIA
DE LA GASTRONOMIA(VIII)


Renaixement.

 Introducció històrica
    S’inicià al s XIV amb el corrent de l’humanisme, i durà fins als segles XV i XVI. L'origen fou  a Itàlia, i aquesta  ciutat  fou l’exemple de bona cuina fins al s XVIII, quan França comença a lluitar per aquest primer lloc. Itàlia, estava formada per ciutats independents amb els seus propis governs. ( aquí cal apuntar que no es creà com a nació unificada  fins fa uns 100 anys).
    Els banquets a Itàlia eren molt fastuosos, amb varis plats forts i  ornamentació i coberteria molt luxosa, però ja lluny d’aquells inicis de gula i orgies culinaries romanes. Malgrat tot, però, també  es realitzaren qualcuns excesos: es te documentació de banquests de fins a 90 plats i d’un banquest oferit per Enric III, on tot el menjar,vaixella i fins hi tot tovallons eren fets de sucre. També es curiós, saber com Leonardo da Vinci regentà una taverna " Els tres Caragols", on oferia una cuina molt avançada per la sea època, molt estil nouvelle cousine; o de com ell  mateix realitzava les maquetes dels seus invents amb massapà, però  aquestes eren menjades abans de dur-se a la pràctica, quan les mostraba als nobles.

    Itàlia fou qui aportà la forqueta a Europa; la portà l’emperador Bizantí per la boda de la seva filla amb un duc de Venècia cap  s.XI, però fou rebuda amb molt de recel i com a objecte massa extrany. Les primeres forquetes  sols tenien 2 puntes i fou Leonardo da Vinci , qui  va decidir  posar-hi més puntes per poder menjar millor els espaguetis. Malgrat tot , aquest objecte ara tant comú, no va  arribar a acomodar-se entre el poble europeu fins al segle XVIII, casi 7 segles més tard de la seva inveció

    Venècia ocupà des del s.XII el primer lloc com a exportadora d’espícies provinents d’orient ( clau, nou moscada, gingebre, etc) ; llevant-li aquest lloc a Constantinopla. Les espícies eren molt apreciades, per aixó sols disposaven d’elles les classes nobles, el poble s’havia de conformar amb les  herbes aromátiques.

 Llibres de l'època , tots ells manuscrits i traduïts del llatí, que influenciaren a la cuina italiana del renaixament
 Liber de Coquina.( 1400).
 Liber Coquinarum Bonarum.(1480). Trobat a França e Italia, és una feel còpia de l’anterior.
 Registaurum Coquine.(1460).Escrit per Maestro Martino, creà una vertadera revolució culinària, rompé amb les formes i creneces antigues, el manuscrit encara es conserva i la seva influència dura cuasi bé un segle.

    Ja per acabar, una característica de l’època  curiosa , era la d'espolvoretjar sempre totes les elaboracions amb sucre i canyella.

Be sols resta desitjar-vos bon profit, i convidar-vos a n'aquestes pàgines la setmana qui ve, per a seguir amb el nostre viatge gastronòmic al llarg del temps.

Deixa la teva opiniķ sobre aquesta pāgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright Š d'enįā 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:45.