HISTÒRIA
DE LA GASTRONOMIA(III)


Els Hebreus

 Si consultam l’Antic Testament els aliments bàsics són el pa i el  vi, la civada, l’ordi i l’oli. Les sagrades escritures també ens parlen de dos tipus de farina: la flor de farina i la normal. També es destaca la llet de cabra i ovella que la preniem cuallada i agre,  era conservada dins pells d’animals. La mantega que ja era utilitzada I de com també coneixien les verdures i hortalisses originàries  d’Egipte. De l'Antic Testament també treiem que la condimentació amb espècies fortes era molt habitual ( coriandre i comí), i el métode de cocció més utilitzat era el bollit, encara que també coneixien la tècnica del rostir.

La religió i la cuina hebrea

 Tot l’art culinari que tenien i que encara tenen i que ens ha arribat; ve marcat per la seva restrictiva religió. Els Hebreus agrupaven i agrupen els animals en dos grups purs i impurs, i aquests darrers no es podien consumir.
 
 

 

Animals purs
Animals impurs
Bous Cavall, camell, porc
Cabres Conill, llebre
Xots Astruç, oronella, cigonya, pelícans

    El peix sempre ha estat l’aliment priviletjat del hebreus, i l’elaboració més típica era el peix farcit, però sols podien menjar del mar tots aquells animals d’escata, quedant fora de la seva alimentació els calamars, gambes, muscles, i peixos sense escata, taurò, gatins, ratjades, etc.

    Tampoc podien ni poden menjar aquells animals morts de mort violenta ni de mort natural. Com també  era prohibida la sang, i els animals havien d’esser perfectaments desagnats. No menjaven ous, ni bevien aigua. Cosa explicable gràcies a les condicions climàtiques de la zona, l’aigua era un be escàs i aquesta si no era d'un llac o un riu, sempre es trobava sempre en mal estat.  La religió hebrea no permet  mesclar carn amb llet ni derivats. I aquesta , la carn ,sols era consumida els dies de festa.
     La fruita era abundant, i sobre tot les figues i el raïm, tant fresc com sec. La beguda més habitual era el vi, però sense mesclar amb aigua ni neu. Mesclar el vi era d’hipòcrites i mal considerat. No bevien cervessa encara que la ceneixien, probablement del contacte amb el poble egipci. Un fet que també es donava a altres cultures es que les dones no menjaven a les mateixes taules que els homes.

    Durant la pascua Hebrea no es podia menjar pa amb llevat ni carn, cosa que va fer que es cuinás pasta de pa sensa llevat    ( pa azim), i per utilitzar les restes de carn, es feien pans farcits de carn ( les nostres panades). Nosaltres , com ells , també ho menjam per a Pasco. Com a postres el més consumit era la  pasta fregida , mullada amb mel o sucre ( els nostres bunyols). Tot aixó per tal de no utilitzar el llevat.

Deixa la teva opiniķ sobre aquesta pāgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright Š d'enįā 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:49.