HISTÒRIA
DE LA GASTRONOMIA


    Vull iniciar a partir d'aquesta setmana  un recorregut per la història  de la gastronomia; des del temps prehistòrics  fins als nostres dies. Esper que aquest relat us agradi i que vos ajudi a conèixer un poc més el nostre procés gastronòmic-evolutiu.

La prehistòria

Els inicis

    Parlant d'alimentació, podriem anomenar dues causes que marcaren l’inici del camí per arribar a la alimentació que tenim ara: El pas de l’home de caminar a quatre potes a la posició erguida i el descobriment del foc. Sobre la primera podriem comentar; que aquest pas li permet alliberar les mans, que pot utilitzar per aconseguir aliments que abans no podia;  com  també li permet defensar-se millor; alçant el punt de vista, i així poder menjar amb més tranquilitat i utilitzar, per l'acte d'alimentar-se , més temps.

     De la segona causa,  dir que fou esencial per l´home, ja que descobrir el foc i per tant els aliments cuinats ( bollien submergint pedres calentes dins aigua), li permet desenvolupar la comunicació entre ells ja que estaven més temps vora el foc i  el més important fou que de resultes de menjar aliments més flonjos ( cuinats), les mandíbules no es desenvolupen tant i el pas del temps fa que sigui l'espai craneal , i per tat el cervell, qui ocupi més lloc al cap, permetent l'evolució cap a un cervell més complexe. Més tard , ja al paleolític descobreixen la caça, desenvolupen sistemes complexes per a caçar en grups  i  que a més de per menjar també els servia per abrigar-se ( pells).

Les primeres civilitzacions i l’agricultura.

     La agricultura fou descoberta o iniciada a Birmania, Australia i Mesopotamia uns 3000 anys abans de Crist , i els primers fruits i verdures cultivades foren els pèsols, cogombres i melons; com ho demostren diversos jaciments de l'època.
    El coneixament del cultiu  fa que els homes passin d’una vida nòmada ( seguint a la caça) a un estat sedentari; els  fa deixar les coves per a viure, i construir cabanes al costats dels cursos de l'aigua: vore rius i llacs. Es creen les primeres agrupacions humanes en petits campaments; i com que havien de conviure moltes persones juntes, s'estableixen unes mormes de convivència per a poder organitzar-se i conviure.
    La agricultura amb el sedenterisme fa crèixer la demografia. I es comencen a crear asentaments humans vora els deltes dels rius: aprofiten l’aigua dolça per beure i regar i fins hi tot per a  navegar i poder descobrir noves terres. ( principis de la navegació, transport marítim i fluvial). Al principi la dona era l’única que es cuidava de la agricultura i desprès amb l’invent de la roda i l’arada fou l’home qui s’incorporà a aquest tipus de tasques. Així , a  grans trets, sorgeixen les primeres civilitzacions

    Es pot afirmar que casi tots els productes culinaris o aliments que ara utilitzam provenen d’asia menor, per exemple: l’arròs, l’oliva, la taronja, els pebres, els cogombres, pastanagues, moltes fruites i verdures, els llegums, espècies, tè, l’utilització de plantes i herbes aromàtiques i medicinals, la domesticació dels animals per la ramaderia, l’agricultura etc.
 

 

Deixa la teva opiniķ sobre aquesta pāgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright Š d'enįā 2004  [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 15-09-2016 17:15:52.