INDEX

 

1.-Article publicat a l' Especial Firó 2005

Setmanari Sóller

 

2.- Catàleg entomofàgic

(en construcció)

3.- Primeres jornades entomofàgiques

( segones i terceres)

 IES Guillem Colom  Casasnovas

4.- Edible insects ( FAO)

 

5.- Llibres

 

6.- Tertúlia a IB3 Ràdio 6 maig 2017

 

7.- Programa IB3 TV. ILLENCS

Entomofàgia

Animalons

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

 

Especial Firò 2005 ( Maig) . Setmanari Sóller

De caragols i altres animalons. Entomofàgia.

 

 

Aristòteles, (384-322 aC) escriu , “ ..els insectes tenen millor gust si els consumin a la fase de nimfa, abans de la darrera transformació”

 

 

            Un vegada més ens disposam a gaudir d’uns dies de festa popular, amb els seus trets característics: festa, bauxa i gastronomia, punt aquest darrer on destaca un plat sobre els altres : els caragols.

            Per a tota la gent que no ho sap, els caragols són el plat estrella d’aquestes festes de maig, preparats de tantes maneres com cuiners i cuineres hi ha , això sí ,conservant els trets més significatius: caragols ben nets, un bon sofregit, un manat d’herbes aromàtiques i acompanyats per all-i-oli. (podeu trobar informació i varies receptes de caragols a la web d’aquesta secció :www.cuinant.com )

 

            Però no tothom n’està acostumat a menjar-ne , són molt els països que no veuen amb bons ulls  el consum d’aquests moluscs, així com nosaltres trobam desagradable el fet de consumir ingredients que a l’altre costat del món són més habituals, hem refereixo als insectes.

 

Nota: En  aquest article empraré la paraula insectes en un sentit més ampli que l’estrictament científic . Dins aquesta classificació d’insectes, s’inclouen anèlids, artròpods,  crustacis, etc. Actualment hi ha 1462 espècies enregistrades d’insectes comestibles que posseeixen un al valor nutritiu ric amb greixos no saturats, minerals i vitamines

 

            Ara sembla que aquests tipus de cuina s’està popularitzant, si més no ja no ens sorprèn tant si sentim de algú que n’ha menjat, i tot això és fruit de l’intercanvi cultural que s’està produint i a l’obertura de nous mercats internacionals que ens ofereixen el que per a ells és habitual i  amb els nostres productes passa igual a terres llunyanes.

 

            Aquí ,a Espanya, és ben conegut de tots que uns dels qui han abanderat el projecte de la importació d’insectes comestibles  són  la família Petràs, que des de el seu lloc al Mercat de la Boqueria a Barcelona i després de varis viatges per Àsia, Sud-amèrica i Àfrica, van decidir dur aquests productes. Així , i segons m’han contat en conversació telefònica, en els seus prestatges  podem trobar caramels d’escorpí, licors amb serps, llagostes torrades i cruixents, sal de cuc, formigues amb mel, entre altres “delicatessen”. Amb preus que oscil·len entre els 3 euros dels cucs amb curry per a amanides ; els 6 euros de la sal de cuc per a condimentar carns; o els 25 que val un pot de melassa amb abella, a la que per cert, li han foradat l’abdomen a l’hora d’empotar-la per a que amollés  els seus sucs gàstrics. Cal a dir que en aquest cas l’insecte no es consumeix.

 

            La meva intenció  no és ésser sensacionalista ni fer que ningú es senti malament front a n’aquesta lectura. Tampoc intent modificar els sentiments ni els hàbits de ningú. Hem proposo sols  donar a conèixer i explicar el que podem trobar davant uns plats d’aquests tipus i sempre serà el consumidor final qui decidirà; però penso que és difícil aquesta elecció sense disposar de la informació adequada  per poder entrar en valoracions.

 

            Així tenim que, el consum d’insectes prové d’Àfrica i Àsia i si ens remuntam en el temps podrien dir que des del principi de l’evolució els humans han consumit insectes, primer per la seva facilitat de recol·lecció i segon perque són una font important d’energia, per exemple, per a satisfer les necessitats energètiques d’un dia hauríem de consumir 3 kg de gambes front als 500 grs de termites. Això per nosaltres pareix que no te importància, però si hem d’anar a pescar els 3 quilograms de gambes, els temps invertir seria desproporcionat comparat amb el que invertiríem per aconseguir els 500 grams de termites.

 

Però quins són els impediments que allunyen els insectes comestibles de les nostres taules?

També si comparam els insectes “ que creim animals bruts”  amb altres que consumim habitualment , com la llagosta per exemple, veiem que aquest crustaci marí és pescat amb esquers de carn podrida o amb peixos passats que ni altres animals volen.

 

 

Ja  de acabar , feis sols unes reflexions

 

- Sabíeu  que de cada 10 animals en el nostre planeta , 8 són insectes?

- Sabíeu que els animals dues 350 milions d’any sobre el Planeta , y que s’han adaptat a tots els ecosistemes existents.?

- Sabíeu que si els descendents d’una parella de formigues voladores sobrevisquessin durant una any sencer , formarien una cadena que cobriria  la distància entre la Terra i el sol?

- Sabíeu el colorant E-120, l’àcid càrmic”  , usat ens els iogurts prové de insectes famelles en estat reproductiu  dessecats al sol i  convertits en pols ?

 

Be, no vull convèncer a ningú , sols posar sobre la taula el que hi ha i, sobre tot i com asseguren  els experts, el que ens trobaren en un futur no tant llunyà.

 

Bones festes, bon profit i sobre tot bones, bones ......caragolades

I a Mèxic bons “ Chapulines” . Llagostes Ortoptera

I a  Veneçuela bones “ Hormigas de fuego”

Arreu del món. Bon profit.

 

Bibliografia:

Insectes de les Illes Balears    Autor: Xavier Canyelles

 Bueno para comer   Autor: Marvin Harris. Alianza Editorial.

Ultima Hora. 20 /10/2004 I tu, Menjaries insectes? C. Ginart i M.Mascaró.

El Mundo. 15/8/2003  Y estos... para humanos sin perjuicios.

Si volem comprar aquest productes dirigiu-vos a:

·        Fruits del Bosc Petras.  Titular: Llorenç Petras Ribas,

Mercat de St. Josep (Boqueria) Telèfon: 93 302 52 73  .08001 - Barcelona.

 

I  si el que voleu és ampliar informació , podeu consultar:

O visitar les webs:

www.cuinant.com

http://axxon.com.ar/c-Zapping0096.htm

www.geocities.com/comemoscas

http://www.alimentacion-sana.com.ar

http://www.boqueria.info/Cat/index.php

Per a més informació, enviar receptes, comentaris o tot allò que gira al voltant de la gastronomia podeu escriure al correu electrònic parlemdecuina@hotmail.com  I si ho desitjau podeu visitar la web d’aquesta secció a www.cuinant.com , el primer portal gastronòmic e Sóller , on trobareu multitud de informació i consells sobre cuina i gastronomia. En definitiva  la cuina  dels sollerics i solleriques oberta al mon.


Petit Catàleg entomo-gastronòmic

 

 


Clic sobre la imatge

edible insects FAO

 

 

 

 

LLIBRES:

Llibre insectes comestibles                                                Llibre insectes comestibles

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-17 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 19-01-2019 14:29:22.