Nota: www.cuinant.com  no és l'autor d'aquest text ni de les imatges . Sol vol esser un vehicle per a l'informació.
 
Veu de Sóller . Edició digital - 09/03/2007
 
La Fira de l’Oli i la Mel reparteix 14.000 tapes

 CENTENARS DE PERSONES VISITEN I DEGUSTEN ELS PRODUCTES PRESENTATS A LA MOSTRA

Biel Aguareles


Gent procedent de molts pobles de Mallorca va poder gaudir, dissabte, de la nova edició de la Fira de l’Oli i de la Mel, una iniciativa que pretén promocionar la producció d’oli i de la mel a la comarca. La Fira, organitzada pels ajuntaments de Sóller i Fornalutx, es va presentar a Ca’n Xoroi, acompanyada d’una conferència de Toni Pinya sobre els maridatge de l’oli i la mel mallorquina.

Tasts, tallers i demostracion s

Dissabte, de bon dematí, va tenir lloc la part didàctica de la Fira, que va consistir en diverses activitats relacionades amb l’extracció de la mel o la conserva de les olives. En primer lloc, Nofre Bisbal i José Comerón van mostrar al públic com s’extreu la mel, per moments després realitzar un tast entre els assistents i projectar un vídeo explicatiu sobre el procés de l’extracció. Paral.lelament, a la Plaça es va realitzar un tast d’olis organitzat per la Cooperativa Agrícola i el taller “salant olives”, organitzats per la Cooperativa Agrícola de Sant Bartomeu.

Nova visió del pa amb oli

La part més exitosa de la fira fou, com l’any passat, la part dedicada a la gastronomia. En aquesta edició el tema central va ser el pa amb oli, d’aquí que totes les empreses de restauració participants presentassin tapes i plats relacionades d’alguna forma amb el pa, l’oli o la mel. Des de donar un nou punt de vista a les receptes tradicionals i més senzilles fins a l’elaboració de plats extravagants, tot s’hi val. I prova de l’èxit aconseguit és que totes les paradetes de menjar pràcticament van acabar les seves existències.
Els establiments participants han estat: Benent Autèntic, amb un pa de llevat amb olives picants, Restaurant Ca’n Gata, amb brotxeta de pa amb oli verge, Restaurant Ca’n Jaume, amb un xupito de pa amb oli amb cruixent de pernil, Restaurant Las Olas, amb un xupito de sopar de formatge i escuma de pa amb oli, Restaurant Lua, amb pa amb oli amb brandada de bacallà i paté d’olives, Restaurant Es Faro, que va presentar un muntadet de tonyina amb oli d’oliva i soja, Restuarant Randemar, amb una plat de formatge mallorquí emulsionat amb oli de Sóller i herbes, Restaurant Es Canyís, amb la seva illa flotant amb cruixent de mel, Gelats Sa Fàbrica, amb el seu ja tradicional gelat de mel i amb una nova creació, un gelat de formatge mahonès, oli verge i pernil, Restaurant Ca’s Carreter, amb un pa amb oli amb cruixent de botifarró, Cafeteria Vitrall, presentant un pa amb oli amb tomàtigues seques i formatge mahonès macerat i la Pastisseria Ca’n Frau, amb un un dolç de mel.
En resum, gran varietat de plats a partir d’uns ingredients comuns.
La jornada gastronòmica, que va tenir lloc a la mateixa plaça i no al mercat, va resultar un tant caòtica degut al poc espai entre les diverses paradetes. A mitjans dematí es van generar cues i embossos de gent, el que va provocar queixes per part d’alguns dels assistents que van haver d’esperar fins a deu minuts per aconseguir una tapa. Aquest, i la falta d’un espai on seure mentre es provaven els plats, han estat els aspectes més negatius de la celebració.

Completant l’oferta

Deixant de banda l’aspecte purament gastronòmic de la Fira, aquesta va comptar també amb un seguit d’activitats relacionades d’alguna forma amb el tema central de l’esdeveniment. La mostra d’artesania loca, el torn en viu, les jornades de portes obertes a Can Det i a la Cooperativa de Sant Bartomeu, la visita a l’aula mòbil de la Conselleria de Medi Ambient van completar l’oferta didàctica.
Van amenitzar la festa els Xeremiers de Sóller i les agrupacions folklòriques Estol de Tramuntana i Aires Sollerics. Els més petits, per la seva banda, també van poder gaudir de la diada, amb castells inflables instal.lats al pati del col.legi Sant Vicenç de Paül.

 

Article publicat en el Setmanari Sóller

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 14-10-2009 00:49:48.