FIGUES DE MORO ( Opuntia ficus-indica)

Figuera de moro, figuera de pala, figuera de pic, figuerassa; són alguns dels diferents noms amb que es denomina a la Opuntia ficus-indica. És una planta originària de Mèxic on es consumeix de dues formes diferents: el fruit, nomenat “tuna” i  les fulles joves com a verdura anomenades “nopal”. Aquesta planta ja era usada des dels temps prehispànics.

La figuera de moro va ésser introduïda al Mediterrani pels mariners espanyols cap al segle XVI i avui podem trobar-la a pràcticament a tots els països amb climes tropicals, sub-tropicals i mediterranis. Les zones de cultiu més importants estan distribuïdes entre Brasil, Colòmbia, Sicília, Espanya, Marroc, Israel i Grècia; principalment com a farratge ( fulles) o bé amb la recol·lecció del fruit.  Les figues han d’adquirir un color vermell intens per a ésser consumides i ens aporten vitamines dels grups B i C , a més de calci i de tenir un efecte laxant i depuratiu, motiu pel qual no s’ha d’excedir-se en el seu consum.

Combina molt bé amb sucre, nata, licor, canyella o gingebre i pot ser un bon acompanyant a les macedònies de plàtan, kiwi, meló o pinya tropical. També aporta bona combinació de sabor a plats a base de cuixot salat, pollastre i carns blanques , aus, peixos blaus i mariscs. No cal a dir que la seva polpa resulta exquisita en gelats, sorbets, melmelades i cremes.

Curiositats de les figues de moro:

·                          Existeixen unes 300 espècies diferent de figues de moro, de les qual l’úinica que es consumeix és la Opuntia ficus-indica

·                          La planta agraeix sols pobres i amb poca aigua, cosa que afavoreix la seva expansió a terrenys abandonats

·                          Pot arribar a fer més de 5 metres d’alçada.

·                          Les fruites posseeixen una cuirassa de pues que un cop retirades deixen a la vista un petit bonys que estan plena de un pels amb forma de ganxo, aparentment inofensius però que es poden ficar dins la pell i provocar importants infeccions. Per això s’han de manipular aquest fruit amb prudència. Això si un cop deslligat del seu envoltori punxegut, aconseguim una fruita saborosa, dolça.... i amb un bon grapat de pinyols.

Llom de porc amb salsa de figues de moro

 

Ingredients:

 1 quilogram  de cinta de llom

Clau d’espècia

Una ceba

Dues dents d’all                          

Polpa de figa de moro

Nata líquida

½ tassó de vi blanc

Oli d’oliva verge

 

Opcional: un poc de xocolata negra rallada

 

Elaboració:

 

Picau la cinta de llom amb el clau d’espècia i assaonau-la bé. Rostiu-la a 180ºC amb un bon ratxet d’oli d’oliva verge.

 

Apart dins una cassola heu de sofregir  la ceba i l’all ben picat amb un poc d’oli. Un cop agafin color rosadet afegiu-li la polpa de figa de moro i el vi  i ho deixau coure 10 minuts a foc fluix. Assaonau-ho bé. ( Si voleu es pot triturar la salsa i passar-la per a un xino)

Refinau la salsa amb un poc de nata líquida i rectificau-la , si escau, de sal.

 

Serviu la salsa sobre la carn filetejada i espolvorejada , en el darrer moment, amb un poc de xocolata; que li donarà un toc de color i  perfum.

 

 

Enviau les vostres propostes a parlemdecuina@hotmail.com, bona setmana i fins d’aquí a 7 dies.