ESPINEGADES

Publicada en el Sóller día 14 de gener de 2006

Per a la festivitat de Sant Antoni és tradició elaborar a molt d’indrets de la nostra illa espinagades ja siguin coentes o no .

Avui us ofereixo la recepta d’aquesta coca tan nostre.

INGREDIENTS:

100 grams. Saïm de porc

1 dl d’oli d’oliva verge

1dl aigua

Farina fluixa ( la que agafi)

 

Farcit:

500 grams mussola , anguiles  o un altre peix cartilaginós

1 manat de bledes

1 manat de cebes tendres

1 manat d’espinacs

100 grams   de xíxols tendres

8 grills d’all

Julivert picat

Oli d’oliva verge

Pebre bo dolç i pebre bo coent.

Sal.

Elaboració:

De la massa: empastau tots els ingredients  fins a aconseguir una massa homogènia i que es pugui treballar bé .Dividiu la massa resultant en dues meitats que estirareu, de forma rectangular o rodona (com a la fotografia que acompanya aquest article) ,sobre una taula ben enfarinada  per a posteriorment  deixar-les reposar uns  15 minuts a temperatura ambient ( 17-20ºC)i més temps si fa més fred  i tapades amb un pedaç de fil, per tal de que no agafin crosta  .

 

Farcit:

Netejau tota la verdura i la tallau ben petita. També netejau el peix, i en la mesura del possible li treis el màxim d’espines  per després tallar-lo a filets. Tot en cru (verdura i peix)  es mescla amb la resta d’ingredients i s’assaona  convenientment, donant-li un puntet coent .

Pintau amb un poc d’aigua o ou batut els costats d’una de les dues meitat , més o manco un cm a tot el seu perímetre i repartiu aquest farciment sobre ella , sense arribar a la zona pintada , seguidament  tapau amb l’altra pasta i pessigau un poc ambdues pastes pera evitar que s’obrin durant la cocció . Pintau tota la superfície amb ou batut , així ens agafarà un color daurat durant la cocció.

 La cocció la farem en el forn ja encalentit a 180ºC per espai de 45 minuts.

Nota: practicau un petit forat a la superfície per tal que actua de xemeneia deixant que surti tot el vapor durant la cocció aconseguint una massa cruixent. Si us sobra pasta podeu realitzar algun tipus de decoració per a sobre la capa superior ( veure fotografia)

 

 

Podeu enviar les vostres col·laboracions per a aquesta secció a parlemdecuina@hotmail.com , també podeu visitar www.cuinant.com, el primer portal gastronòmic de Sóller.


Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 13-10-2009 16:24:50.