DARRERA ELS FOGONS
(Entrevistes publicades en el setmanari Sóller)
5 de gener 08 Miriam Marques ( Brasil) recepta “ Pollo relleno con farofa y Quesadillas de molde” | |
Avui: Hernan Pillado ( Buenos Aires, Argentina)
Inicio aquesta setmana una sèrie d’articles que ens aniran acompanyant un pic per mes, i on coneixerem les cuineres i cuiners de la nostra Vall. Coneixerem les seves històries, la seva cuina, les seves ambicions. En definitiva conèixer aquells que dia a dia ofereixen el millor de la gastronomia i gaudeixen d’aquest ofici que combina satisfacció i treball a parts iguals.
Per a la jornada d’avui ens desplaçam fins al Port de Sóller a l’hotel Aimia, on treballa com a cap de cuina n’Hernan Pillado.
Quin temps fa que treballes a Sóller ?
* Ara farà uns 7 mesos que vaig arribar a Mallorca. Abans he treballat a Colòmbia, Uruguai, als Estat Units i com no, a Argentina on vaig néixer.
Quines són les principals diferències que trobes entre les cuines d’altres països i la de Mallorca?
* Per tot s’intenta conjugar la cuina tradicional i la cuina d’innovació. Però per a destacar algunes coses crida l’atenció la cura que tenen als Estats Unitats amb la preparació o preelaboració d’allò que s’ha de cuinar; a Colòmbia s’usa molt la fruita i la combinació agredolç, sobre tot amb la papaia i el mango.
I la cuina Argentina?
* És una cuina amb una forta base de carn de vedella , crec que al voltant d’un 60% de la carn que es consumeix és d’aquest animal, seguit de la carn de pollastre. Un dels plats més típics és la costellada de vedella rostida, un plat que precisa d’unes 3 hores de cocció sobre el caliu per a assolir el seu punt idoni. La cuina Argentina té una forta influència Italiana, Àrab i Espanyola. Així és fàcil trobar dins la cuina Argentina uns callos a la madrileña, una paella. En general a Argentina és te molta cura per la matèria primera.
S’empra oli d’oliva?
* En els darrers anys s’ha fet important el cultiu de l’olivera , sobretot a la zona de Mendoza. Però no existeix la tradició centenària de les Illes. Allà s’usa l’oli de gira-sol, principalment.
Quins plats de cuina tradicional Argentina ens recomanes?
Asado al asador, Mollejas o Bife de Chorizo, com a plats forts i Rojel, dulce de leche o alfajores com a postres.
Com és la relació cuina-turisme a Argentina?
* A les grans capitals com Buenos Aires i ha hagut una gran revolució gastronòmica i d’obertura al turisme en els darrers quinze anys. A les zones rurals prevaleix la cuina tradicional no adreçada al turisme.
Que és el més estrany que has cuinat al llarg d’aquestes estades a diversos països?
* He servit formigues a Colòmbia i cocodril a Florida. Coses que a uns països són habituals a altres no tenen cabuda. Un s’ha d’adaptar a qualsevol cultura. Crec que a segons quins països que he visitat no tindrien el mateix afecte gastronòmic que es té a Mallorca pels caragols.
I la gastronomia a Sóller, com la veus?
* És una cuina rica i amb molt de potencial. Trobo que la gastronomia s’ha d’obrir a les necessitat dels clients, s’ha d’arribar a fer bona unió de lo tradicional i del que espera el client. S’han de transmetre sensacions amb la cuina, obrir-se als sentits . Quasi s’ha d’obtenir una gastronomia personalitzada. És el que intento fer a la meva feina.
I del futur, que n’esperes?
* Tenc 3 fills a Argentina , el meu futur són ells aconseguir una bona educació i formació per a ells, són els meus objectius. Allà el poder adquisitiu és diferent que aquí i no tothom té les possibilitats de tenir un cotxe, un ordinador o el més bàsic, accés a l’educació.
Deixam l’entrevista aquí; n’Hernan s’ha de reincorporar a la feina que no pot prescindir d’ell. Sols queda agrair el seu temps i les facilitats donades per la direcció de l’hotel l’Aimia per a fer l’entrevista.
Trobareu d’Hernan a l’Hotel Aimia/restaurant Airecel. Port de Sóller
La recepta:
DULCE DE LECHE
Ingredients :1 litre de llet, 1 quilogram de sucre , 1 cullerada d’
escènica de vainilla o una branca de vainilla natural 1 cullerada de bicarbonat
.
Procediment : Dissoldre el sucre i el bicarbonat dins la llet avainillada.
Coure a foc fluix almenys uns 30 minuts sense deixar de remenar i fins que agafi
color i consistència. Nota: amb menys cocció queda més blanc. També podeu
fer-ho d’una altre forma , posant a coure al bany maria una llauna de llet
condensada durant una hora.
Si teniu suggeriments per a aquesta secció us podeu adreçar a parlemdecuina@hotmail.com. Bona setmana i fins d’aquí a set dies.
Darrera els fogons: Avui , Miriam Marques
Per a la jornada d’avui contam amb la col·laboració de Na Miriam, alumna de cicle formatiu de cuina a l’IES Guillem Colom Casasnovas.
( La fotografia que acompanya a n’aquest article pertany a na Míriam , juntament amb dos companys de classe n’Elias i en Tolo)
Aprofitant un breu descans de la jornada educativa a l’institut, na Miriam ens conta com viu el Nadal amb la seva família.
· Bon dia Míriam. Quina edat tens i d’on ets?
· 18 anys i en fa tres que visc a Sóller, vaig arribar del Brasil
· Quin fou el motiu de la vostra vinguda a l’illa?
· Vàrem venir aquí per la feina del meu pare.
· Viviu diferent el Nadal a Brasil i aquí?
· Si nosaltres celebrarn sols dia 25 i dia 31 ambdós dies amb sopar familiars. Principalment fruita i carn a la brasa. No fem festa pels Reis , com aquí. El que es més diferent és que al Brasil es Nadal cau en ple estiu i allà fem els sopars a la platja. La tradició marca que hem d’anar vestits de blanc , es llancen focs d’artifici i a les dotze de la nit vella en lloc de prendre el raïm botam dotze ones, mentre llançam flors al mar.
· Dons si que és diferent, i aquí que fareu per Nadal?
· Intentam mantenir el màxim de costums, suposo que farem sopars familiars i anirem el vespre a fer una volta. Al cap i a la fi sempre un s’acaba adaptant als costums de la zona on viu.
· I del dia a dia, respecte al menjar; que ens pot dir?
· Quasi sempre mengem arròs, “alubias” amanides amb carn o peix ( sobre tot aguisats i pollastre) i els diumenges fem barbacoa de “xurrasco” i altres carns. No fem massa menjar Mallorquí.
· Ens recomanes alguna recepta típica del Brasil?
· N’hi ha moltes: arròs amb llenties i bacó, “quesadillas de molde”, “arroz e feijâo” o la tarta “prestigio”, tots elles són molt bones.
· Gràcies i fins a la pròxima
Acabada l’entrevista na Míriam ens dona algunes receptes típiques del seu país, espero que us agradin, si voleu participar en aquesta secció enviau les vostres propostes a parlemdecuina@cuinant.cat o parlemdecuina@hotmail.com .
Nota: Mantindré l’idioma original per tal de respectar els matisos de l’autora
“Arroz: Picar 2 ajos y ¼ de cebolla. En una olla calentar un poco de aceite de girasol, poner los ajos y la cebolla y dejar que se dore. Añadir el arroz, poner sal al gusto y mezclar un poco. Cubrir el arroz con agua caliente y cocinar a fuego bajo y con la olla semi tapada, por aproximadamente 20 minutos o hasta que el agua seque y esté cocido y suelto, el arroz.
Feijâo (ALUBIAS): ½ cebolla picada, 1 diente de ajo picado, 3 hojas de laurel, sal, comino i aceite de girasol.
Escoger las alubias i dejar en remojo en agua unas 12 horas o hasta que doblen su volumen. Quitar el agua del remojo y cocinarlas en una olla al menos 1 hora y media (calcular 5 cucharadas de agua por una de alubias).
Después fritar trocitos de bacón en el aceite y condimentar. Añadir también las hojas de laurel y cocinar a fuego bajo hasta que se reblandezcan. Seguidamente añadir la cebolla y el ajo y unas cuantas alubias cocidas, remover bien y mezclar todo esto con el resto de alubias (en la olla) y dejar cocer hasta la total cocción de las legumbres y que obtengamos un caldo cremoso. Servir con el arroz”
En properes trobades gastronòmiques tindrem mes receptes de cuina del Brasil;
que passeu una bona setmana i ens trobam d’aquí a 7 dies que viatjarem cap a l’Argentina.
Darrera els fogons: Avui , Miriam Marques (II) 5 de gener de 2008
“ Pollo relleno con farofa y Quesadillas de molde”
Tal com ja férem fa dues setmanes, per a la jornada d’avui , comtam amb la col·laboració de na Miriam, alumne de cicle formatiu de cuina a l’IES Guillem Colom Casasnovas.
Aprofitant un breu descans de la jornada educativa a l’institut, na Miriam ens va donar algunes receptes de cuina tradicional del seu país, Brasil
Nota: Mantindré l’idioma original per tal de respectar els matisos de l’autora. La fotografia pertany al grup d’alumnes de 2cfc i companys de na Míriam ( l’al·lota darrera la barra)
Quesadillas de molde:
Ingredientes:
2 vasos de azúcar
½ litro de leche
4 huevos
100 gramos de queso rallado
100 gramos de coco rallado
2 cucharadas (de sopa) de harina de trigo
1 cucharada de mantequilla.
Elaboración:
Bata en la licuadora el azúcar, la leche, el queso rallado, el coco rallado, la harina de trigo y la mantequilla. Despeje la mezcla en un molde bien untado y llévelo
al horno pre-aquecido (pre-calentado) hasta dorar, aproximadamente 30 minutos. Desmoldar frío, cortar en rectángulos y espolvorear de azúcar.
Pollo relleno con “farofa”:
Ingredientes:
1 pollo mediano limpio.
3 dientes de ajo picados
½ vaso de perejil picado.
½ vaso de cebolleta picada
1 vaso de harina de maíz en copos
½ vaso de jamón cortado en juliana muy fina
½ vaso de uvas pasas negras sin semillas
½ vaso de vino blanco
½ vaso de aceite de oliva
Sal y pimienta negra al gusto.
Elaboración:
Limpiar el pollo, secarlo bien y luego condimentarlo con el ajo, la sal y la pimienta negra. Colocar el pollo en un recipiente de cristal, cubrirlo con papel de film y dejarlo reposar en la nevera unos 15 minutos (o más). Poner el horno en marcha a temperatura media.
En un recipiente a parte poner el perejil, la cebolleta, la harina de maíz, el jamón, las pasas, el vino, la mitad del aceite y sal; seguidamente mezclarlo hasta que quede homogéneo. Si es necesario mezclarlo con las manos.
Rellenar el pollo con esta farsa (farofa) y coserlo con un hilo para que el relleno no se escape. Poner el pollo en una placa de horno y cubrirlo con el resto de aceite. Llevar al horno por 1 hora y 20 minutos o hasta que termine de cocer y presente un color dorado.
BON ANY NOU I FELIÇ 2008
Si voleu participar en aquesta secció enviau les vostres propostes, receptes o comentaris a parlemdecuina@cuinant.cat o parlemdecuina@hotmail.com o bé visitau www.cuinant.com i www.cuinant.cat.
Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus:
Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el:
08-10-2009 10:11:20.