CUINA ÀRAB. Publicat el 8 de març

Aquesta setmana visitarem una cuina i una cultura , que podriem anomenar la reina de les espícies i els aromes, la cuina Àrab.
A la cuina àrab i als àrabs els devem molt. Varen ésser els els qui introduiren a la península ibèrica i a les illes  la canya de sucre, la magrana, l’albergínia, la carxofa ,el cotó, i fins hi tot, es creu que  l’arròs.
El seu millor legat, sens dubte,  va esser tota la cultura i l’ús dels regadius, que ajudaren a millorar la qüantitat i qüalitat de les collites.
També milloraren l’elaboració de l’oli i el vi , malgrat no consumisin aquest darrer.
Però en general i amb comparació amb altres pobles i cultures, sabem poc dels origens de la seva cultura gastronòmica, per ventura per ésser un poble amb orígens nòmades.
Trobam una tesis doctoral del Dr. LaGranja Santa Maria que tracta sobre la cuina aràbico-andalusa.. Un altre llibre que xerra d’aquesta cuina és: La cocina hispano-magrebí durante la época almohade. Madrid 1966. Però on hi trobam molta informació és als receptaris francesos: L’art culinaire a travers l’algerie. Alger 1973.
La cuina àrab te com a base les salses de ceba i ametlla, la canyella, el safrà, les mescles d’herbes i la mescla de dolç i salat.Tenen també una rebosteria molt ensucrada, amb mel i cuasi be tots els postres àrabs són fregits; els nostres bunyols i la nostra ensaïmada molt els deven a la cuina àrab.
A mallorca el plat més característic del legat àrab que troban als receptaris, és el Cus-cus, un plat molt arrelat a la cultura gastronòmicade les illes. Una recepta que trobam d’ell és la del :

Cuscussó de pobres.

Ingredients: 200 grs de sucre. 200 grs de pa pages rallat, 100 grs de saïm, 50 grs de pinyons. 50 grs de panses, 2 cullerades d’aigua i peladura de llimona.

Elaboració: Fondre el saïm dins una pella grossa i afegir la resta d’ingredients. Coure sense deixar de remenar fins que quedi esmicós.
Es pot fer servir com a plat principal, com a guarnició o com a farcit d’unes piteres de pollastre, per exemple.

La setmana que ve seguirem esbrinant més coses d’aquesta propera cuina.


 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 07-10-2009 19:30:15.