CARAGOLS A LA SOLLERICA

 


Els caragols i  “les caragolades” són en la nostra vall qualque cosa més que un plat ancestral. Son senyal de bulla i festa, lligades a la festa de Fira i el Firó de maig.


Els caragols surten a la primavera i a la tardor, època de cria. Els millors són els de primavera. Sols s’han de menester un poal i ganes de cercar per sortir en les primeres brusques d’abril a  recórrer les vores dels camins i marjades per aconseguir un bon grapat d’aquests apreciats mol·luscs. ( Helix Aspersa) .


També necessitant per aquest feina  les carogoleres ( caixons de fusta tapats amb requilla o ribells de tests creats per tal finalitat).Així es conserven vius fins al moment d’usar-los.


El caragol és, sense dubte , un dels aliments més antics que conservam  i que ja menjaven els nostres avantpassats . Ja se’n menjaven a la prehistòria, i així ho evidenciam  al jaciments de la cova de Muleta, on s’han trobat restes de caragols procedents d’antics tiberis


L’èxit gastronòmic del caragol, resideix en fer-lo ben net : primer purgar-lo , amb farina unes 24 hores per fer nets els budells. Després  passar-lo tantes vegades com sigui necessari per aigua neta, triar-los un per un  separant  els vius dels morts . Un cop ben nets  els posarem dins una olla amb molt poca aigua ( un ditet) i sobre foc molt fluix. La calentor els asustarà i moriran tots fora de les closques.  Els passam per aigua un cop més i ja els tenim preparats per a cuinar

   Ingredients per a 10 pax.


2 quilograms de caragols.
300 grams  de panxeta fresca i 300grams de costella de vedella
2 bocins d’os de cuixot salat.
2 botifarrons. i un bocí de sobrassada ( 100 grams.)
2 manats ben grossos de fines herbes ( sobretot fonoll,  a més de: senyorida, julivert, moraduix, àpit, llorer, herbassana, etc.)  Sempre s’ha dit “ Els caragols volen molta d’herba.”
4 patates. i 2 alls sencers.
3 cebes, 1 manat de porros  i 1 de cebes tendres .
 250 grams de faves.
100 grams de mongetes planes i 100 grams de pèsols
2 pebres vermells  i 200grams  de tomàtiga natural triturada.
Sal, pebre bo negre, pebre bo dolç.

Per a lligar la salsa usarem 100 grams de pa rallat.

Elaboració


Purgar el caragols durant  alguns dies  amb una grapada de farina i un manat de fonoll.
Seleccionar els caragols vius,  i netejar-los amb abundant aigua freda ( dins un ribell o una pica). S’ha de canviar l’aigua tantes vegades com sigui necessari (no han de fer llim, ni sabonera), i mentre els netegem anam triant els vius i els morts.
Un cop nets, posar-los dins una olla grossa, ( adequada al volum dels caragols, perquè estiguin amples), amb un ditet d’aigua a foc molt fluix. D’aquesta manera els caragols s’espavilen i surten de la closca (els hem de vigilar, si no volem caragols per tota la cuina) .Tot seguit , i un pic són tots fora, augmentarem la força del foc, per  a matar-los i deixar-los trets.
Quan l’aigua bulli, els hem de tornar a netejar (observarem  que l’aigua té un color verdós) ho farem fins que l’aigua tengui un color net.

Els  posarem a bullir uns 40 min amb un bon manat de fines herbes.
Mentre farem el sofregit de forma habitual : primer doram tota la carn i després hi afegim el pebre vermell picat i els alls. Un cop tot rosadet t, afegir  la ceba, després el porro i després la ceba tendra i sempre a foc viu . Tot seguir a fegir-hi una bona cullerada de pebre bo dolç i la tomàtiga. Deixar coure un 5 minuts  i  tot seguit afegir-hi els caragols ;tapar d’aigua i coure uns 30-40 min. ( pensar en posar-hi el manat d’herbes).

Abans  de finalitzar la cocció afegir les patates a cantons , xíxols  i mongetes.. Rectificar de sal i pebre bo.

Per acabar afegir el pa rallat  per a espessir un poc.

Preparar l’all-i-oli i ja ho podem servir.

 * La introducció del  caragol a la dieta humana es remunta a l'Edat del Bronze, almenys 1800 a. C., basant-se en fòssils trobats. Però sembla ser que van ser els romans els que van explotar les seves propietats alimentàries arribant fins i tot a crear llocs per criar-los denominats cochlearium 

·  *  Els romans consumien cargols no sols com a aliment, sinó que suposaven que era un alivi  efectiu per a malalties de l'estómac i de les vies respiratòries

·     * El caragol terrestre forma part de la cuina mediterrània, especialment l'espanyola i francesa, i molts de llocs és considerat com un menjar  exquisit.

           * Del caragol es consumeixen  diverses espècies: Helix pomatia,  Helix aspersa, Helix aspersa màxima ,  Otala punctata (cabrilla o caragola) i l’ Achatina fulica, ( e caragol gegant africà, i que pot arribar  pesar 600 grams

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 04-05-2018 18:12:28.