Un tomb per les pastisseries.

Avui: Toni Frau i Oliver.

 

"CAN FRAU"

 

 

        Un cop més, em dirigeixo cap a l’entrevista, avui vaig cap a la Panificadora, el centre neuràlgic de Can Frau, i com cada cop que hi he anat em quedo sorprès del tamany d’aquesta instal·lació: un local gros, amb varis forns, taules de feina, pastadores, caixons de tovar. Anem a descobrir els secrets d’en Toni.

 

Començ sempre amb la mateixa pregunta , quins temps fa que ets pastisser?

- Exactamentn o record l’edat que tenia, però el que si record és el meu pare posant-me a sobre d’un caixó per a poder arribar a les taules de pastar.

 

I com arriba un al·lot al que li han de tombar els caixons per arribar a les taules, a tenir totes les tendes i forns que tens ara?

-(uf, exclama)- A base de feina ,feina, i feina. Vaig seguir les pases del meu pare en Toni Frau i Oliver, així com s’havia fet densà de tres generacions. Més tard la Panificadora arriba en herència, tot el demés ho he anat fent a poc a poc.  

Es pot comparar la feina d’ara amb la que hi havia quant vares començar?

Res a veure, ara el paladar de la gent ha canviat, suposo que així  com ha canviat el ritme de vida, la feina i els desplaçaments. El cas és que ara les coses precuinades, congelades o elaborades a nivell industrial estan en alça, i això fa mal als que treballam de forma artesanal. Avui en dia qualsevol bar, o cafeteria fa, o millor dit, cou els seus pans , i francament és una pena que passi això.

 

Com organitzes la feina?. Perquè vas a comprar verdura amb el camió, estàs a les tendes, a la panificadora; te queda temps per a tu?

 

La veritat es que tots aquest locals donen feina, però tots els capvespres són meus. La veritat es que tenc una plantilla de treballadors i treballadores molt bons, uns vertaders professional, quasi es podria dir que són ells els qui porten Can Frau.

 

Sou molta gent que treballau a la panificadora?

Al voltant de 23 persones, entre dependentes, repartidors, forners i la gent de les oficines. També tenc els meus fills que m’ajuden molt

 

Qui es el volum de material que feis diàriament, millor dit quant pa feis? 

Varia molt, sempre en funció de l’època de l’any, festes o comandes, el que si et puc dir és que feim uns 13 o 14 tipus de pa diferents; Pa blanc, pa pagès o mallorquí, baguettes, barres salades, vienes, pa alemany, pa de pipes de carabassa, pa de centeno, pa de sèsam, pa de llavors, entre d’altres.

 

Tot feina.. i el temps temps lliure que fas?

M’agraden molt els animals, tenc vàries bísties i m’agrada molt anar a passejar amb elles, arreglar-les em distreu molt .

 

 

 

 

Què és el que t’hagués agradat fer i no has pogut?

Tot el que he volgut fer ho he fet, però si no hagués estat forner m’hagués agradar ésser manescal, cuidar-me dels animals , anar per les finques i tot això.

 

Tornant a mon pastisser, quina és l’elaboració que més t’agrada fer?

M’agrada molt treballar la pasta de fulls i fer ensaïmades, també m’agrada xerrar i atendre a la gent que ve a Can Frau.

 

 

Al treball esta clar que fas dolços, pa i altres elaboracions, però i a ca teva, que fas?

Un cop acabada la feina res, sols descansar i fer altres coses, començ la jornada a les 4, del matí, i quant l’acab ja estic prou cansat.

 

 

Hi deu  haver poca gent de Sóller que no conegui can Frau , però per si algú és nou vingut, com recomanaries el teu local ?

A can Frau s’hi pot trobar de tot i el que no trobin li feim, pa , bolleria, pastisseria salada, rebosteria, però si  hi afegim les tendes, abarcam tots els camps de l’alimentació.

 

I quin és el futur de can frau, penses obrir més tendes?, Per cert he sentit comentaris de que canvies la panificadora de lloc, es així?

Més que canviar la panificadora de lloc, la tanc. Al carrer de Can Serra tenc un local, i ja estic fent passes per posar-hi un forn de llenya i fer pa per les nostres tendes. Vull reduir el volum de producció augmentant la qualitat. Per cert al local de la panificadora, i si l’ajuntament em deixa, vull fer uns aparcaments pels veïnats del carrer de Sa Mar.

Quant creus que diràs fins aquí he arribat?

Ho dic cada dia, però suposo que faré feina fins que pugui. Ara si deixo la panificadora , tot serà un poc més relaxat.

 

Moltes gràcies Toni pel teu temps

 

Gràcies a vosaltres i fins la pròxima.

 

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina als correus: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © 2004-09 [www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 18-09-2009 12:13:21.