Ingredients per al babà napolità al rom

    220 g. farina de força
    12 g. llevat fresc
   4  ous a temperatura ambient ( 1 a 1 )
    70 g. mantega molt tova (a temperatura ambient)
    30 g. sucre
    4 g. sal
    Farina i mantega per als motlles

Per al almívar

    1 i 1/2 l d'aigua
    600 g. sucre
    Una copa de rom o un altre licor

elaboració

Per començar anem a col·locar tota la farina en un bol , afegim la sal, i un ou batut.  Si ho feim a màquina col·loquem el ganxo de pastar, i posem la màquina en marxa, de moment a velocitat baixa. Si ho feim a ma , anam mesclant amb suavitat .

 

 Quan l'ou s'hagi integrat una mica, afegim una altra ou , augmentem una mica la velocitat i seguim barrejant. Quan s'hagi incorporat, afegim el darrer ou.

Reservem un moment la resta d'ou batut que ens queda ( 1) , i ara incorporem el llevat fresc esmicolat, així tal qual, no cal dissoldre-la en aigua ni res. Ara la massa veurem que té un aspecte sorrenc, desestructurat, i lleig, no passa res, és totalment normal. Ara a velocitat mitjana anirem incorporant la resta d'ou que ens queda, igual que abans, a poc a poc, i veurem com la massa va prenent una textura una mica més homogènia. Llavors afegim el sucre, i deixem que s'incorpori a la massa.

Seguidament començarem a incorporar la mantega en porcions petites, també poc a poc. És important que la mantega hagi estat fora del frigorífic com a mínim 2 o tres hores, perquè tingui una textura molt tova, i s'integri ràpidament, així no haurem de treballar la massa en excés, ja que per a aquesta recepta, el pastat no ha de superar els 20 minuts.

Quan veiem que la massa és bastant homogènia, llisa, i es comença a separar lleugerament de les parets del recipient, podem deixar de pastar, ja està llesta. Ha de quedar una massa molt elàstica, i una mica enganxosa, quan l'estirem amb els dits no ha de trencar-se, això vol dir que està perfecta.

Aquesta recepta no té una fermentació prèvia, i només necessita un esponjat. Així que ens disposem a omplir els motlles.

En aquest cas podem  utilitzat tres classes de motlle, uns per mini babà, que són una espècie de flameres molt petites, i és el motlle tradicional del babà napolità. També he utilitzat uns una mica més gran per babà mitjans, i uns motlles tipus savarin, que queden molt bonics.

El primer que hem de fer, és greixar els motlles amb mantega i empolvorar amb una mica de farina. Omplirem només un terç del motlle

En el cas dels savarines, després hem de donar-li la forma perquè l'llevar ens quedin bé.
Deixarem reposar com a mínim 2 hores, de vegades fins i tot més, depenent de la temperatura del lloc, que per anar bé ha de rondar els 24º C. Una opció és posar-los dins el forn apagat o l’estufa de fermentació .


Per accelerar el procés, si veieu que triga molt, sobretot quan fa fred, una manera molt eficaç, és escalfar el forn a la temperatura més baixa, ficar els motlles dins per donar-los l'última empenta. Un cop hagin doblat el seu volum, anem a enfornar.

El forn ha d'estar prèviament escalfat a 180 º C. I els corem entre 10 i 15 minuts en funció de la mida . Un cop cuits , els retirem del forn, i els desmotllem, deixem que es refredin sobre una reixeta, i mentrestant anem a preparar l'almívar per banyar-los.

Preparar l'almívar

Necessitem una olla o cassola amb bastant capacitat, posarem un litre i mig d'aigua i 600 g de sucre. Quan arrenqui el bull, retirem del foc, passem el xarop a un recipient gran, afegim una copa de rom, la quantitat va al gust de cada un, i deixem que es vagi refredant a 40-45º C.

El bany de Babà

Quan l'almívar estigui a la temperatura indicada, anirem submergint els Babás de tres en tres o més, depenent de la capacitat del recipient, amb l'ajuda d'una escumadora els empenyem cap avall perquè s'empapin bé, no es tracta de mullar-los i treure'ls de seguida, han d'estar a prop d'un minut. Els Baba napolità, si estan ben fets, no es trenquen, i són com una esponja, els pots rebregar per escórrer, i tornen a la seva posició.

Els anem dipositant sobre una reixeta amb un recipient a sota perquè vagin escorrent.
Els podeu acompanyar amb una crema de chantilly i fruits vermells, o així tal qual