Un tomb per les pastisseries.

Avui: Bernat Bauzà Marroig

 

            Amb l’entrevista d’aquesta setmana, iniciam un recorregut per les pastisseries de Sóller. Un recorregut per aquells establiments (pastisseria Marroig, Can Tolo Tries, Can Frau , Can Pep Tambora i La Lareña)  que ens endolçen les taules i ens donen el pa, dia rera dia. Coneixerem els seus propietaris, la seva feina, els seus secrets més amagats. En definitiva parlem de cuina canvia a parlem de pastisseria.

            Al costat de la plaça, al carrer de la Rosa, trobam la pastisseria Marroig, un local senzill, petit, familiar i que fa girar la seva producció en oferir als seus clients productes de primera qualitat, emprant matèries primeres de Sóller i de les Illes i el que és més important, ofereix tradició;  amb un receptari que ha anat  passant de pares a fills durant  5 generacions. L'empresa està inscrita en el Registre d'Artesans de Sóller.

            Són les 11 del matí i en el local trobam a Bernat Bauzà Marroig, que està acabant de netejar el taller, després d’un matí de feina.

*Quins temps fa que fas feina com a pastisser?

- Pràcticament vaig néixer dins una pastisseria, a casa sempre hem viscut dins aquest món, però com a propietari duc 15 anys.   

*Quina trobes que és la principal diferència entre ara i els teus primers dies com a pastisser?

- Són moltes les coses que han canviat, però sobre tot dins el món de la pastisseria hi ha hagut una forta expansió dels productes congelats, malgrat tot no són competència per a nosaltres ja que la nostra aposta és la del producte tradicional, fet de la forma més artesanal possible.

*La feina de pastisser te fama d’ésser molt dura, si més no de fer  matinar molt, és cert?

- Si que és veritat que els horaris són un poc durs ( comencen  entre les 5 i 6 del matí), però com tot ha canviat i millorat molt, jo record al meu padrí partir al forn a les 12 del vespre, això si que era dur . Ara pel que fa a l’esforç físic, suposo que com totes les feines.

*Que evoluciona més ràpid, la maquinària o els productes que emprau?

- Ambdues coses, tot evoluciona per tal de facilitar la feina, el que passa que un ha de saber que és el que compra o empra sempre en funció dels resultats. Es ver que hi ha productes i/o eines  per a millorar l’estètica, el volum o la quantitat  dels productes pastissers, però això a vegades vol dir sacrificar qualitat.

*Sou molta gent que treballau al vostre obrador?

- Sols la meva Dona na Silvia i jo, és una empresa familiar i va començar  la seva singladura cap allà l’any 1850 amb el meu redapadrí  Francesc Marroig i Ferrer

*Què és el que t’hagués agradat fer i no has pogut?

- Per ventura el que va fer el meu padrí, Francesc Marroig;  partir a alguna escola a estudiar, ja que la meva formació ha passat per treballar dia a dia, i això pot enrralentir l’evolució professional, ja que amb una bona base s’acursa el camí .El meu padrí va estudiar a Barcelona.

-Al treball esta clar que feu dolços, pa i altres elaboracions, però i a ca vostra?

*No massa ( riu), la meva dona és la que fa més cosetes a casa, ella sempre te ganes de fer o provar coses noves. Tan a casa com el treball ella sempre aporta idees fresques. Tenc dos fil: l un de  anys i una nina de 10 anys. Ella, com la mare,  sempre fa cosestes dins la cuina, crespells i coses semblants. Ara t’he d’ésser sincer,  no serè jo qui els obligui a treballar al forn, vull que siguin ells qui escullin el seu futur, així i tot m’agradaria passar el testimoni a una nova generació, així com ho ha anat fent la meva família

*Com recomanaries el teu local ?

- Si algú busca productes elaborats amb matèries primeres de Sóller, productes realitzats amb receptes de més de 100 anys, pot passar per aquí.

L’entrevista, es perllongà  per espai d’una hora llarga, sempre amena i interessant, però com tot lo bò, això també s’acaba i deix a n’en Bernat que segueixi amb la seva tasca per endolcir els nostres paladars.

Si voleu més informació podeu visitar www.cuinant.com o la web de la pastisseria www.marroig.com .

També podeu escriure a parlemdecuina@hotmail.com

 

Deixa la teva opinió sobre aquesta pàgina al correu: 

  parlemdecuina@hotmail.com 

Juan Antonio Fernández Vila.
Copyright © D'ençà de 2004[www.cuinant.com]. Reservats tots els drets.
Revisat el: 20-11-2017 19:49:03.